Strand schoner door het massaal opruimen van sigarettenpeuken

The Optimist 22 aug 2017 Natuur & Milieu

Stichting De Noordzee en TrashureHunt organiseerden vorige week de Filter Challenge tijdens de etappe Scheveningen – Wassenaar van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Over een strandlengte van 500 meter strand werden maar liefst 3733 weggegooide sigarettenfilters gevonden.

Tijdens deze etappe waren 150 vrijwilligers aanwezig die in totaal 607 kilo afval ophaalden. Er werd een wedstrijd georganiseerd met een groep van lokale surfers en 40 deelnemers die onderverdeeld werden in twee teams die tegen elkaar streden om zoveel mogelijk filters te vinden.

Sigarettenpeuken zijn hardnekkige vervuilers van de leefomgeving. Jaarlijks worden 4,5 triljoen peuken weggegooid en het kost twaalf jaar voordat een sigarettenpeuk door de natuur is afgebroken. Reden te meer om mensen hiervan bewust te maken en schoonmaakacties te organiseren. Stichting De Noordzee en TrashureHunt geven met hun recente opruimactie op het strand het goede voorbeeld.

Maar er kan nog meer worden gedaan om de peukenvervuiling tegen te gaan, bijvoorbeeld iets creatiefs. Zo maakte kunstenaar Isaac Monté onlangs een muts en sjaal van bij elkaar geraapte sigarettenfilters. Lees meer hierover in de september/oktober uitgave van The Optimist die eind deze maand verschijnt.

Bron: Stichting De Noordzee
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.