Stralingsarme campings in opmars

The Optimist 26 jul 2017 Gezondheid

Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft last van elektrohypersensiviteit (EHS). Deze overgevoeligheid voor elektrische velden zorgt ervoor dat ontspannen op gewone campings onmogelijk is door de aanwezigheid van allerlei elektronische apparatuur. Het aantal stralingsarme campings waar deze mensen terecht kunnen groeit.

De circa 500.000 Nederlanders met EHS hebben last van allerlei voorwerpen waar elektrische spanning op staat of waar stroom door loopt: mobieltjes, zendmasten, computers, maar ook wasmachines en tl-verlichting. In de wetenschap is men het er niet over eens dat EHS als een ziekte moet worden gezien, maar er lopen veel mensen rond met klachten die ze wijten aan hun overgevoeligheid voor elektromagnetische straling. Deze ‘elektroallergie’ kent verschillende symptomen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Volgens Edgar Valk, eigenaar van stralingsarme camping De Groene Valk in het Drentse Zeegse, zijn er in Nederland slechts dertig van zulke kampeerplaatsen. Hij kwam op het idee, toen hij hoorde dat de camping ver van zendmasten af staat. Valk zag er wel brood in en maakte er een stralingsarme camping van. Met de camping mikte hij sowieso al op mensen die van rust en natuur houden.

Er is een stichting die zich bezighoudt met de belangenbehartiging van mensen die last hebben van EHS, de Stichting EHS. Deze brengt ook de zogenaamde ‘witte plekken’ in kaart, waar sprake is van een stralingsarme omgeving en waar het voor mensen met EHS prettig vertoeven is.

Bron: rtv Drenthe
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.