Zo stop je dit jaar voorgoed met roken

The Optimist 6 jan 2019 Samenleving

Heb jij dit jaar voor de zoveelste keer het goede voornemen te stoppen met roken? Dan krijg je hulp uit wetenschappelijke hoek. Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontwikkelden namelijk een handige online tool om voorgoed korte metten te maken met de sigaret.

De tool werd in het leven geroepen omdat veel mensen moeite hebben met stoppen. Volgens het Trimbos Instituut rookte in 2017 bijna een kwart van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. Van deze groep deed ruim een derde in datzelfde jaar tevergeefs een of meerdere serieuze stoppogingen. KWF-kankerbestrijding en Maastricht University onderzoeken nu de effectiviteit van de tool. Ook rokers die willen stoppen kunnen hieraan bijdragen.

Persoonlijk advies

Uit onderzoek blijkt dat rokers een grotere kans hebben om succesvol te stoppen met roken wanneer zij advies op maat krijgen. De tool van de UvA, het Persoonlijk Advies bij het Stoppen met roken (PAS), geeft dan ook advies dat op de betreffende deelnemer aansluit.

Het programma is voortgekomen uit een eerdere versie van de online tool die aan de Maastricht University werd ontwikkeld. Dit programma werd meerdere malen onderzocht en bleek effectief en kostenbesparend te zijn; het lukt aanzienlijk meer mensen voorgoed te stoppen met roken op een goedkopere manier dan via gebruikelijke zorg via de huisarts. In de nieuwe versie van de tool die door de UvA verder werd ontwikkeld wordt niet alleen rekening gehouden met welke informatie een roker krijgt, maar ook hoe de informatie aan de roker wordt overgedragen. Door in te spelen op individuele voorkeuren van rokers hopen de onderzoekers de effectiviteit van het programma te verhogen en nog meer rokers te helpen stoppen met roken.

Rokers die willen stoppen kunnen hier gebruikmaken van het programma. De komende maanden wordt het programma onderzocht op (kosten)effectiviteit door Maria Altendorf, communicatiewetenschapper van de UvA. Rokers die besluiten deel te nemen aan het programma dragen dus niet alleen bij aan hun gezondheid, maar ook aan het onderzoek van Altendorf en haar onderzoeksteam.

Bron: UvA
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie