Sterker met een paar druppels pepermuntolie op de tong

The Optimist 14 jul 2017 Gezondheid

Het klinkt als de toverdrank uit Asterix en Obelix: doe een paar druppels pepermuntolie op je tong, en een uur later beschikken je spieren over meer kracht, reageer je sneller en spring je verder. Dat concluderen Iraanse onderzoekers.

De Iraanse bewegingswetenschapper Abbas Meamarbashi rapporteert dit in Avicenna Journal of Phytomedicine. Hij verdeelde 30 mannelijke studenten in een controlegroep en een experimentele groep. De proefpersonen in de controlegroep kregen een beetje mineraalwater op de tong, de proefpersonen in de experimentele groep 50 microliter pepermuntolie. Deze olie is afkomstig van de pepermuntplant, een kruising tussen spearmint en watermunt, en bevat onder meer menthol, menthon en menthylacetaat.

Een kwartier en een uur na inname bleek dat degenen die de pepermuntolie hadden geslikt, met meer gemak een strakke veer konden dichtknijpen. Ook konden ze hoger en verder springen uit stilstand. Tenslotte bleek zowel de visuele als auditieve reactiesnelheid beter te zijn dan die van degenen uit de andere groep.

Meamarbashi is er nog niet uit wat aan de verbeterde prestaties ten grondslag ligt. Hier moet meer onderzoek naar worden gedaan. Uit ander, Palestijns, onderzoek is inmiddels gebleken dat muntolie ook een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Sporters kunnen hier hun voordeel mee doen als ze een topprestatie willen leveren. Dus al met al zijn die Arabieren niet bepaald ‘rare jongens’.

Bron: Ergogenics
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.