The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Er zijn steeds minder complicaties na een prostaatkankeroperatie. De afgelopen zes jaar is er een grote daling te zien. Onderzoeksbureau MediQuest meldt dat dit komt doordat de prostaatverwijdering vaker in grotere centra wordt uitgevoerd.
In 2016 zijn er nog maar 67 gevallen waarbij complicaties optraden. Dit is aanzienlijk minder dan in 2011, waar er nog 196 mannen complicaties ondervonden na een prostaatkankeroperatie. De complicaties waren voornamelijk impotentie, nabloedingen of een infectie. De cijfers zijn bekend gemaakt door het Algemeen Dagblad. Hierbij gaat het om cijfers omtrent de verwijdering van de prostaat.
In geen enkel ziekenhuis ligt het aantal complicaties boven de 10 procent. In 2011 was dit wel het geval bij zestien ziekenhuizen. Opvallend is dat bij ziekenhuizen waarbij meer dan honderd prostaatverwijderingen per jaar uit worden gevoerd het complicatiepercentage gemiddeld op 1,63 procent ligt.
MediQuest zegt dat dit het gevolg is van de concentratie van de prostaatkankerzorg in ziekenhuizen. Patiënten worden steeds vaker doorgestuurd naar grotere centra, waar de ervaring en kennis beter is. In 2011 waren er 59 ziekenhuizen waar deze operaties uitgevoerd werden, in 2016 waren dit er nog maar 36. Aanzienlijk minder dus.
Om patiënten nog beter en zonder risico’s te kunnen helpen, willen het Erasmus MC, Radboud UMC en de ziekenhuizen van Santeon de locaties van prostaatkankeroperaties terugbrengen naar twee centra in Nederland. Daar moeten dan gespecialiseerde urologen komen te werken die met behulp van robots opereren. Deze centra komen in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Het opzetten van deze centralisatie gaat pas 1 september van start. In 2018 weten ze of deze voorgenomen centralisatie geheel uitgewerkt zal worden.
In 2012 stelde de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU) de norm dat elk ziekenhuis minimaal twintig prostaatkankeroperaties per jaar moet uitvoeren. Toen zat 20 procent onder die norm, nu is er nog maar één ziekenhuis die het niet haalt. De Noordwest Ziekenhuisgroep voerde vorig jaar achttien verwijderingen uit en hierbij traden geen complicaties op.
Bron: ADSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties