Statiegeld op plastic flesjes definitief

The Optimist 29 apr 2020 Natuur & Milieu

In de jaren tachtig deed de statiegeldautomaat zijn intrede in de Nederlandse supermarkt. Hoewel de opmars van kleine plastic flessen al begon in de jaren negentig, werden ze de afgelopen decennia onder druk van het bedrijfsleven buiten de statiegeldverplichting gesteld. Op 24 april 2020 kwam daar verandering in.

Plastic Soup Surfer

Volhardende inzet van Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer, zorgde ervoor dat officieel werd besloten 15 cent statiegeld op flesjes te verplichten met ingang van 1 juli 2021. Als Plastic Soup Surfer onderneemt hij acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door zwerfvuil.

Begin 2017 schreef Tinga de zogenoemde Plastic Soup Surfer motie. De motie werd zonder stemming overgenomen door het kabinet – een unicum in de parlementaire geschiedenis.

Blik

Het besluit op statiegeld is een resultaat van samenwerking tussen verschillende milieuorganisaties. Onder meer de Zwerfinator (lees hier meer) en stichting GoClean de Liemers speelden een cruciale rol in het op de agenda houden van het onderwerp. Het volgende doel van de Plastic Soup Surfer is statiegeld op blik.

Bron: Plastic Soup Surfer
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie