Statiegeld op kleine plastic flesjes

The Optimist 29 jun 2021 Natuur & Milieu

Vanaf 1 juli zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes. Het doel is om tenminste 90 procent van deze flesjes weer in te nemen, zodat er andere verpakkingen en producten van kunnen worden gemaakt.

Naast de 600 miljoen grote petflessen, moeten nu ook 900 miljoen kleine plastic flesjes per jaar de recycling in. Deze flesjes zijn te herkennen aan het statiegeldlogo. Het statiegeld op kleine plastic flesjes wordt 15 cent. Op grote flessen blijft het bedrag 25 cent. De consumenten kunnen de flesjes straks inleveren bij ongeveer 12 duizend verkooppunten, zoals supermarkten, cateraars en grote tankstations.

De verpakkingsindustrie heeft hier jarenlang tegen gevochten. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, hakte vorig jaar april de knoop door. Het bedrijfsleven had een laatste kans gekregen om onder de invoering van statiegeld op flesjes uit te komen. Het aandeel van plastic flesjes uit zwerfafval moest met 70 tot 90 procent worden teruggebracht. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat bleek dat dit niet was gelukt. Integendeel, in 2019 zaten er juist meer kleine flesjes in het zwerfafval dan een jaar eerder.

De echte slag zal worden geslagen wanneer vanaf 31 december 2022 ook statiegeld op blikjes wordt geheven, zoals Van Veldhoven begin dit jaar besloot. Per jaar gaan er namelijk maar liefst 2 miljard blikjes over de toonbank. Ook daarbij gaat het om statiegeld van 15 cent per stuk.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie