The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Zoals alle cellen in het lichaam hebben kankercellen voedingsstoffen en energie nodig om te overleven. Een onderzoeksteam van Columbia University Irving Medical Center heeft ontdekt dat een stof die momenteel in ontwikkeling is voor een zeldzame niersteenziekte, alvleesklierkankercellen kan stoppen.
Dit gebeurt doordat een belangrijk aminozuur waarvan deze cellen afhankelijk zijn, aan de tumor wordt onthouden. Onderzoekers zijn erin geslaagd de toevoer van het aminozuur af te sluiten. Hierdoor worden deze kankercellen als het ware ‘uitgehongerd’ en kan hun verspreiding worden vertraagd. De toegepaste techniek bleek tot nu toe effectief om de tumorgroei te stoppen in muizen.
‘We worden erg aangemoedigd door deze resultaten’, zegt dr. Kenneth P. Olive, senior auteur van de studie. ‘We hebben dringend nieuwe behandelingen tegen alvleesklierkanker nodig.’
Een van de manieren waarop alvleesklierkanker schade veroorzaakt, is door de productie van oxidanten te stimuleren, die dodelijk kunnen zijn voor gezonde cellen in het lichaam, maar de tumorcellen intact laten. De reden hiervoor is een aminozuur genaamd cysteïne. Dit aminozuur is nu selectief tegengehouden, met de positieve resultaten tot gevolg.
Het team werkte met muismodellen van alvleesklierkanker die sterk lijken op tumoren bij mensen. Ze hebben ervoor gezorgd dat de muizen het gen missen dat de cysteïne-import regelt en ontdekten dat dit ontbrekende stuk leidde tot een stop in de groei van de tumoren en een verdubbeling van de overlevingstijd.
In een ander experiment behandelde het team de muizen met een medicijn genaamd cysteinase, met vergelijkbare resultaten. Deze stof is in ontwikkeling voor de behandeling van een zeldzame genetische aandoening, cystinurie genaamd, waarbij grote hoeveelheden cysteïne zich ophopen en leiden tot de vorming van nier- en urinewegstenen. De wetenschappers voegden ook cysteinase toe aan weefselkweek met menselijke alvleesklierkankercellen, waardoor die cellen afsterven.
Het team onderzoekt nu of de effectiviteit van het medicijn kan worden opgevoerd door het te combineren met andere kankerbehandelingen, zoals immunotherapie. Een van de veelbelovende resultaten van deze aanpak, merkt het team op, is dat het normale cellen ongedeerd lijkt te laten.
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Science.
Bron: New AtlasSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties