Stap deze zomer op een Amsterdamse deelfiets

The Optimist 5 jul 2017 Samenleving

Bus gemist, lekke band of je fietssleuteltje verloren? Geen nood. Althans in Amsterdam. Daar kun je sinds kort een deelfiets huren die je gewoon kunt achterlaten zodra je op je bestemming arriveert.

FlickBike, een Amsterdamse start-up, test deze zomer het deelfietsconcept. Tijdens dit experiment worden duizend fietsen gestald op verschillende locaties verspreid over de stad. Die kun je voor een halfuurtje of langer huren. Met een gratis app op je smartphone kun je zien waar een fiets beschikbaar is. Met dezelfde toepassing op je telefoon kun je vervolgens het slot van de fiets halen.

Nog een voordeel, aldus de initiatiefnemers: je hoeft de fiets niet meer terug te brengen naar de fietsenstalling of het verhuurbedrijf. Als je op je bestemming aankomt, laat je de fiets achter en zet je hem met je smartphone op slot waarna iemand anders de fiets weer kan gebruiken. De huur van de fiets bedraagt een euro voor een half uur. Een abonnement of borg is niet nodig.

Eenvoud is het kenmerk van het systeem, maar de fietsen zelf zijn volgens FlickBike voorzien van de nieuwste technische snufjes. Zo komt de stroom voor het slot en de verlichting van een geïntegreerd zonnepaneel, is de fiets voorzien van speciale schuimbanden die niet lek kunnen raken en voorkomt de ingebouwde GPS-chip dat de tweewieler wordt gestolen. Gebruikers kunnen defecten melden via de app op hun smartphone. FlickBike zorgt voor het onderhoud van de fietsen.

Hoeveel fietsen er in de stad zijn is onduidelijk, maar volgens schattingen leggen Amsterdammers per jaar ongeveer twee miljoen kilometer trappend af. Door de introductie van de flexibele FlickBikes wil het bedrijf samen met de gemeente Amsterdam het aantal fietsen in de hoofdstad terugbrengen. Met de opkomst van de deelcultuur op het gebied van huizen, auto’s en ander bezit kan de fiets immers niet achterblijven, vinden de initiatiefnemers. Het concept speelt volgens hen in op de behoefte om niet te bezitten, maar te lenen.

Bron: FlickBike
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.