Stadsvogels terug de stad in brengen op een ouderwetse manier

The Optimist 4 okt 2017 Natuur & Milieu

Huizen worden steeds beter geïsoleerd en afgedicht. Voor ons natuurlijk erg fijn omdat we hierdoor minder hoeven te stoken, maar de stadsvogels en vleermuizen zijn hier iets minder blij mee. Zij trekken zich namelijk graag terug in holle stenen. Omdat dit nu steeds minder kan, verdwijnen de stadsvogels uit de stad. De Vogelbescherming wil hier verandering in brengen en de stadsvogels terug naar de stad krijgen.

Voorbeelden van de stadsvogels waar het over gaan zijn bijvoorbeeld gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen. Ze houden van plekjes waar ze zich terug kunnen trekken en een nestje kunnen maken. Maar helaas kunnen ze dit in steden steeds minder omdat de huizen goed worden geïsoleerd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet meer de spouwmuur in of onder het dak zitten. Hierdoor zijn er steeds minder huizen waar de dieren een lekker plekje kunnen creëren, met als gevolg dat bepaalde vogels steeds meer uit steden verdwijnen.

Neststenen plaatsen

Het aantal huismussen is zelfs in dertig jaar gehalveerd. Toch is het mogelijk om de dieren weer terug naar de stad te laten keren. Om dit te realiseren heeft de Vogelbescherming besloten om in vijf Noord-Brabantse steden neststenen in te metselen. Deze holle stenen met opening zorgen er voor dat de dieren een plaats krijgen om te broeden. Ze worden geplaatst in nieuwe gebouwen en panden die gerenoveerd moeten worden en kunnen zo weggewerkt worden dat ze nauwelijks zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Uiteindelijk wordt natuurlijk ook gekeken of de stadsvogels ook gebruik maken van deze neststenen.

Zelf een nestplekje bieden aan stadsvogels

Ook jij kan je bijdrage leveren door bijvoorbeeld zelf een nestkast te maken. Verdiep je hiervoor wel in het soort vogel en het nestplekje dat jij wilt aanbieden. Zo dient er bijvoorbeeld gelet te worden op de hoogte van het nestkastje en dat de vogel makkelijk bij de nestkast kan komen. Maar ook is het belangrijk dat het kastje niet in de zon komt te hangen en om te letten op de windrichting.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.