FriDaily: sponzen die micro-plastics absorberen?

The Optimist 10 nov 2023 Natuur & Milieu

Chinese wetenschappers hebben experimentele sponzen gemaakt van zetmeel en gelatine die microplastics kunnen absorberen. Deze sponzen kan men op verschillende manieren toepassen om plasticvervuiling in de oceanen te verminderen.

De sponzen zijn letterlijk zo licht als een veertje, en in hun poriën kunnen niet alleen microplastics, maar ook nanoplastische deeltjes van minder dan één micron in grootte – ofwel 1 miljoenste van een meter – worden opgevangen. Onderzoekers aan het College of Food Science and Engineering in de stad Qingdao wilden zien of sponzen konden worden ingezet om microplasticvervuiling op te ruimen.

Microplastics zijn overal op aarde te vinden, in grote hoeveelheden in de diepste oceanen, wervelend in de straalstroom, als regen in nationale parken en over afgelegen bergtoppen. Wetenschappers proberen nog steeds de schadelijke gezondheidseffecten te bestuderen microplastics in het lichaam, maar de eerste resultaten zijn niet hoopvol.

Volgens wetenschappers die spraken met Hakai Magazine is de sleutel om microplasticvervuiling bij de bron aan te pakken. Daar komen deze sponzen in beeld. Bij het testen van de eenvoudige uitvinding, bleek dat ze ongeveer 90% van de micro- en nanoplastische deeltjes konden verwijderen uit verschillende milieus, waaronder zeewater, leidingwater en zelfs afhaalsoep.

Een groot voordeel van de sponzen is dat ze biologisch afbreekbaar zijn en dus royaal kunnen worden gebruikt. Ze zijn ook uiterst licht ze wegen namelijk minder dan een bloemblaadje, wat betekent dat ze uiterst goedkoop te produceren zijn. Echter, het chemische proces dat ze hebben gebruikt om ze te maken, omvatte formaldehyde, dat niet bepaald milieuvriendelijk is.

De onderzoekers blijven zoeken naar een alternatief dat milieuvriendelijker is. Als ze dat vinden zouden hun plastic-absorberende sponzen een effectief middel zijn om microplasticvervuiling te verminderen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie