De sleutel tot geluk volgens Harvard onderzoek

The Optimist 28 feb 2023 Zingeving

Sinds 1938 volgt de Amerikaanse Harvard universiteit een groep van 724 mannen voor een onderzoek naar geluk. Uit het onderzoek kwam naar voren dat verbintenis met anderen een belangrijke geluksfactor is. Eenzaamheid zou net zo dodelijk kunnen zijn als roken of alcohol.

85 jaar lang volgde Harvard een groep mannen van allerlei verschillende rangen en standen om het antwoord te vinden op het eeuwenoude vraagstuk: wat is de sleutel tot geluk? Een deel van het geheim zit in de genen, maar een ander deel is afhankelijk van in hoeverre men relaties met anderen onderhoudt.

Onderzoek

Toen het onderzoek in 1938 van start ging, werden er nog geen vrouwen toegelaten tot Harvard. De onderzoeksgroep bestaat dus volledig uit mannen. Zelfs Amerikaans oud-president J.F. Kennedy maakte onderdeel uit van de deelnemersgroep.

Het onderzoek zelf bestond niet alleen uit het verzamelen van medische gegevens. Elke twee jaar werden de mannen van de onderzoeksgroep en hun familieleden geïnterviewd over hun mentale en emotionele gezondheid. Nu is nog maar een klein deel van de groep in leven, maar het onderzoek is uitgebreid naar de kinderen van de oorspronkelijke deelnemers. Dit maakt het een van de langst lopende gezondheidsonderzoeken ooit.

Uitkomsten

Een belangrijke uitkomst is dat is aangetoond dat relaties met anderen een significante uitwerking hebben op hoe gelukkig de mens zich voelt. Het is belangrijk om fysiek goed voor het lichaam te zorgen, maar het zorgen voor een relatie blijkt ook een vorm van mentale self-care. Een goede relatie met anderen biedt een grotere kans op een gelukkig leven dan sociale rang, IQ of zelfs de genen. ‘Loneliness kills’, zegt directeur van het onderzoek, Robert Waldinger. ‘It’s as powerful as smoking or alcoholism’. Mensen die goede relaties hadden in hun leven bleken ook minder geneigd om te gaan roken of buitensporig te drinken.

De sleutel tot een lang en gelukkig leven blijkt dus de relatie met anderen. Er mag wel eens ruzie zijn in die relaties, zolang iemand maar weet dat een ander er voor ze is wanneer het echt uitmaakt.

Meer informatie: Harvard onderzoek

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie