Slaapcabines helpen daklozen de winter door

The Optimist 4 feb 2021 Samenleving

Met temperaturen onder nul is het geen pretje om buiten te slapen. Vooral niet als je geen andere keuze hebt. In Duitsland kunnen daklozen vanaf dit jaar gebruik maken van futuristische slaapcabines.

De cabines voor mensen zonder een thuis zijn op 8 januari als proef geplaatst in de Duitse stad Ulm. De kleine slaaphuisjes genaamd ‘Ulmer Nest’ zijn gemaakt van hout en staal, bieden ruimte voor maximaal twee personen en beschermen tegen kou, wind en vocht.

Veilig nest

Een woordvoerder vertelt aan het Britse Independent dat de slaapcabines zijn geplaatst in parken en andere plekken waar daklozen normaal gesproken overnachten. Voor de privacy zijn er geen camera’s geplaatst in de cabines. Wanneer de deuren opengaan, geeft een bewegingssensor een signaal door aan sociaal werkers. Zij worden op deze manier geïnformeerd dat de slaapplek in gebruik is. Indien nodig helpen zij de gebruikers tijdens hun verblijf en verrichten ze schoonmaakwerkzaamheden. Het dak van de cabines is bovendien voorzien van zonnepanelen die verbonden zijn met het radionetwerk, hierdoor kunnen gebruikers communiceren zonder afhankelijk te zijn van mobiele netwerken.

Opvang

Volgens de ontwikkelaars van Ulmer Nest zijn de slaapcabines bedoeld voor mensen die geen toegang krijgen tot een daklozenopvang. Dit komt bijvoorbeeld door psychische factoren of omdat zij een huisdier hebben. Ze noemen de cabines een ‘laatste noodoptie’ en benadrukken dat deze geen alternatief zijn voor een hostel of ander soort huisvesting, maar een alternatief voor overnachten in de buitenlucht.

Momenteel wordt onderzocht of de slaapcabines voldoende beschermen tegen vrieskou. Als dit het geval is, wordt het concept in heel Duitsland uitgerold.

Bron: Independent
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie