Servies van fijnstof

The Optimist 21 jan 2019 Samenleving

Architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer hebben een manier gevonden om fijnstof te oogsten en dit te gebruiken als glazuur voor keramiek. Met een emmertje sop verzamelden de twee ondernemers fijnstof dat zich ophoopte in steden. Daarna wisten zij dit in serviesgoed te verwerken. De eerste batch van 200 koppen wordt op dit moment geproduceerd.

Met het zogeheten SerVies wordt de luchtkwaliteit van verschillende steden inzichtelijk. Tegelijk representeren de hoeveelheden fijnstof wat een inwoner van de stad binnenkrijgt in bijvoorbeeld 25, 45, 65 of 85 jaar, schrijft het ASN-platform Voordewereldvanmorgen.nl.

Glazuur van fijnstof

De viezigheid in de emmer sop kan het duo gebruiken door het te laten bezinken. Hierdoor wordt het een soort drap, die vervolgens wordt ingedroogd tot poeder. Van het poeder kunnen de ontwerpers weer een glazuur maken en aanbrengen op het zelfgegoten porseleinen servies. Hoe donkerder de drap, hoe donkerder het servies. Overigens is het proces volledig veilig; doordat de fijnstof zogezegd verglaasd is, kan er niets in het eten terechtkomen, schrijft voordewereldvanmorgen.nl.

Het fijnstof verzamelen, is wel een flinke klus. Als je wilt, kun je meehelpen. In ruil voor je bijdrage ontvang je een uniek deel van het servies, gekleurd met het fijnstof dat je hebt geoogst. Ga naar de site van SerVies voor meer informatie over het oogsten.

Luchtkwaliteit

Het duo raakte geïnspireerd door Milieudefensie. De onafhankelijke milieuorganisatie publiceerde een stuk waarin de luchtkwaliteit in Nederlandse steden werd omgerekend naar sigaretten. De luchtkwaliteit in bijvoorbeeld Rotterdam staat gelijk aan het meeroken van zeven sigaretten per dag.

De initiatiefnemers hopen dat het project leidt tot bewustwording en mensen aanspoort om keuzes te maken die bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De Kievith zegt: ‘Stel je eens voor dat je een auto laat draaien in je woonkamer. Dat vinden we raar en ongezond. Maar we doen het wel in de woonkamer van onze stad, door er doorheen te rijden en achter onze uitlaatgassen aan te lopen. Door bij jezelf te beginnen kunnen we dit veranderen.’

Reacties

2 reacties op “Servies van fijnstof”

  1. Over het servies van fijnstof: kun je naast of samen met fijnstof ook CO-2 afvangen of geldt jullie idee alleen voor vaste stoffen?.

  2. Tja. Het stoken van de oven voor het servies verbruikt ook energie en er komen ook nogal wat gassen vrij. Helemaal zuiver is het niet….

Geef een reactie