Selderijzaad vergroot herstel na beroerte

The Optimist 8 feb 2023 Gezondheid

Medicijnen die gemaakt worden van selderijzaad vergroten de kans dat iemand herstelt van een beroerte. Dit blijkt uit onderzoek uit China, waar het middel al met succes wordt ingezet als behandeling.

Geneesmiddelen gemaakt met de werkzame stof butylftalide hebben een positief neurologisch effect. De chemische stof komt van nature voor in selderijzaden en is verantwoordelijk voor het aroma en de smaak van de groente.

Goedgekeurde behandeling

In China kunnen mensen die een ischemische beroerte hebben gehad door vaatblokkades behandeld worden met butylftalide. Zij krijgen de medicatie toegediend via een injectie of een pil.

1.216 slachtoffers onderzocht

Dr. Baixue Jia en zijn collega’s van het China National Clinical Research Center for Neurological Diseases in Beijing bestudeerden het effect van het middel. Hiervoor keken ze naar de behandelingsresultaten bij 1.216 volwassenen met een beroerte. Van deze groep werden 609 mensen willekeurig en anoniem toegewezen aan een placebogroep.

Minder ernstige symptomen

De deelnemers van de groep mensen die behandeld werden met butylftalide hadden 70 procent meer kans op een gunstig resultaat. Dr. Jia zegt hierover: ‘Patiënten die butylftalide kregen, hadden minder ernstige neurologische symptomen en een betere levensstatus negentig dagen na een beroerte in vergelijking met degenen die de placebo kregen.’

‘Als de resultaten in andere onderzoeken worden bevestigd, kan dit leiden tot meer mogelijkheden om beroertes veroorzaakt door stolsels te behandelen’, aldus Jia.

Bron: Daily Mail
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie