Schone lucht en zuiver water voor je gezondheid

The Optimist 17 jul 2023 Gezondheid

Lucht en water; dé natuurlijke elementen voor een goede gezondheid. Sterker nog, zonder lucht en water zouden we niet eens overleven. Helaas hebben we steeds meer last van vervuiling door toenemende milieuproblemen. En hoe schoner de lucht die je in ademt en hoe zuiverder het water dat je drinkt, des te beter voor je welzijn. Waarom zou je kiezen voor een water- of luchtzuiveraar en waar kun je op letten bij de aankoop van dergelijke filters?

Milieuproblemen als oorzaak van lucht- en watervervuiling

Door de toenemende milieuproblemen raken onze lucht & water steeds meer vervuild. Gelukkig wordt de meeste vervuiling in ons kraanwater door de zuiveringsinstallaties gefilterd. Helemaal wanneer je het vergelijkt met andere landen, kun je stellen dat het drinkwater in Nederland van hoge kwaliteit is.

Onze lucht daarentegen is van een stuk mindere kwaliteit vergeleken met andere landen. Vooral in de stedelijke gebieden en de provincie Noord-Brabant is de lucht sterk vervuild. Volgens Milieudefensie kun je alleen op Vlieland en Schiermonnikoog nog gezonde lucht inademen . Luchtverontreiniging wordt met name veroorzaakt door verkeer maar ook door industrie en intensieve veeteelt. Daarnaast stoten scheepvaart, luchtvaart en bouwwerkzaamheden veel schadelijke stoffen uit. Dit zorgt voor zogenoemde fijnstoffen in de lucht. Dit zijn luchtverontreinigende stoffen met het grootste effect op de gezondheid in termen van vroegtijdige sterfte en ziekte.

Volgens de gezondheidsinstanties vormen lucht- en watervervuiling een steeds groter probleem voor onze gezondheid. Het gebruik van filters is een manier om lucht en water enigszins te zuiveren van schadelijke stoffen.

Zuiverende waterfilters

Ondanks dat ons drinkwater schoon is, kunnen de aanwezigheid van eventuele reststoffen niet helemaal voorkomen worden. Denk hierbij aan minuscule deeltjes van chemische stoffen, hormoonverstoorders en medicatie. Gelukkig wordt de toelaatbare hoeveelheid van een bepaalde stof zorgvuldig vastgesteld. We hebben het dan ook over relatief lage hoeveelheden waarvan de officiële instanties (nog) niet aannemen dat dit de gezondheid in gevaar brengt. Voor het drinken van water dat verder gezuiverd is van deze reststoffen kun je een waterfilter kopen.

Waar let je op bij aankoop van een waterfilter?

Een paar tips waar je op kunt letten voordat je een waterfilter aanschaft:
• Ten eerste is het formaat belangrijk. Hiervoor is het relevant dat je weet waarvoor je een waterfilter wil gebruiken en voor hoeveel personen. Voor op reis zijn je wensen natuurlijk heel anders dan wanneer je de waterfilter wilt gebruiken voor op je aanrecht in de caravan of juist in een ruime gezinswoning.
• Naast de prijs is ook de levensduur van belang. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat de filterelementen vervangen moeten worden?
• Hoe schoon moet het water worden en wat wordt eruit gehaald? Het beste kies je voor minimaal 95% zuivering van metalen, cysten, pesticiden, medicijnresten, parasieten en schadelijke bacteriën.
• Wil je alleen water filteren, of wil je ook dat je drinkwater gevitaliseerd en gemineraliseerd wordt? Hiermee wordt het water zo veel mogelijk hersteld tot de oorspronkelijke vorm.
• Vergelijk tenslotte eventueel reviews van eerdere gebruikers om een overwogen keuze te kunnen maken.

Reinigende luchtfilters

Zoals eerder genoemd houdt onze lucht door milieuvervuiling tegenwoordig sterk te wensen over. Maar ook het binnenklimaat is door verschillende factoren minder gezond. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van houtkachels en open haard. Door de toenemende gasprijs neemt de verkoop van hout voor deze verwarmingsbronnen toe. Volgens het longfonds zijn veel mensen nog niet op de hoogte van de gezondheidsklachten die dit kan veroorzaken . Fijnstoffen zijn voor iedereen ongezond maar met name voor kinderen en mensen met een longziekte zoals astma. Dit geldt ook voor sigarettenrook of allergenen en pollen. Om deze fijnstoffen te verminderen, kun je een luchtfilter gebruiken voor het reinigen van de lucht. Nog beter is natuurlijk de fijnstoffen zoveel mogelijk voorkomen en regelmatig ventileren met verse buitenlucht.

Een andere reden waarom je kunt kiezen voor een luchtfilter, is het tegengaan van de verspreiding door ziektemakers. Luchtreinigers kunnen eventueel aanwezige virussen of bacteriën in de lucht die door het apparaat stroomt, verminderen . Vooral in de wintermaanden waarin mensen dicht op elkaar zitten en minder goed wordt geventileerd om stookkosten te besparen.

Waar let je op bij aankoop van een luchtreiniger?

Overweeg je een waterfilter of luchtreiniger kopen? Let dan op de onderstaande punten:
• Allereerst is het belangrijk dat de luchtreiniger de ruimte kan reinigen waarvoor het bedoeld is. Dit wordt onder andere bepaald door het formaat.
• Welke fijnstoffen worden door het apparaat uit de lucht gehaald? Een goede luchtreiniger filtert virussen, bacteriën, allergenen, pollen, huidschilfers, sigarettenrook, schimmelsporen, vluchtige organische stoffen én huisgeuren.
• Alhoewel het niet wil betekenen dat een duurdere luchtreiniger per definitie beter is, kun je beter niet kiezen voor apparaten die je voor een paar tientjes aanschaft. Kies voor kwalitatief materiaal van een betrouwbare aanbieder.
• Voor mensen met luchtwegklachten is het belangrijk dat de luchtfilter ook de allerkleinste ultrafijnstofdeeltjes uit de lucht kan filteren. Dit wordt aangeduid met PM 0.1. Niet alle luchtfilters kunnen deze deeltjes uit de lucht halen.
• Ook het geluid is een belangrijke factor, vooral wanneer je de luchtreiniger in de slaapkamer plaatst. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Een geluidssterkte tot rond de 50 dB is voor ons aangenaam, daarboven wordt al snel storend.
• Wil je een luchtreiniger met filters, ionisatie of filters én ionisatie? Een ionisatiefilter wordt ingezet als de vervuiling in een ruimte vooral wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels, (fijn)stof, pollen en huisstofmijt. En wanneer de lucht niet vochtig is. Wanneer de lucht vochtig is, door bijvoorbeeld vetlucht, wordt eerder gekozen voor HEPA filter. Deze zuigt vochtige lucht op en zet dit om in droge lucht.
• Tenslotte kun je nog letten op uiterlijke kenmerken zoals de vorm en kleur. Ook zijn er extra’s zoals een slaapmodus, kinderslot of een indicator die aangeeft hoe schoon de lucht is. Voor iedere behoefte is er wel een passende luchtreiniger!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie