Gezondere lucht door schimmels die bomen helpen

The Optimist 13 mrt 2023 Natuur & Milieu

Het Amerikaanse bedrijf Funga zet zich in voor een schonere aarde door de grond te verrijken met geoptimaliseerde schimmels. Bacteriën en schimmels in de grond helpen bij de genezing en de groei van bomen, die CO2 uit de lucht vangen.

‘Er is een heel universum onder onze voeten bestaande uit bacteriën en schimmels’, zegt Colin Averill, oprichter van Funga. ‘Deze microscopische organismen hebben een diepgaand effect op de groei van het bos en afvang van koolstof’. De mens produceert veel CO2 en dat is schadelijk voor het milieu. Bomen vangen CO2 uit de lucht, maar vanwege ontbossing gaat dit steeds moeizamer. Bacteriën en schimmels onder de grond zouden de bomen een handje kunnen helpen bij het afvangen van broeikasgassen.

Ondergronds universum

Funga zet zich in om het ondergrondse universum wat meer erkenning te geven. Het herstel van de biodiversiteit in de bodem kan namelijk de natuurlijke klimaatoplossing versnellen. De wereld in de bodem speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de vegetatie die CO2 uit de lucht vangt.

Funga doet onderzoek naar het DNA van bepaalde schimmels. Door de juiste schimmels op de juiste plekken toe te passen kan bijvoorbeeld de groei van planten worden versneld waardoor ook de CO2-opname toeneemt.

Toekomstplannen

Funga heeft twee belangrijke doelen. Ten eerste willen ze een DNA-profiel van schimmels uit meer dan duizend bossen genereren. Deze dataset kan worden gebruikt om optimale koolstofvangst te bereiken door de juiste combinaties van schimmels in de bodem te introduceren. Hun tweede doel is om duizend hectare aan grond te gebruiken om bomen en schimmelgemeenschappen erop en eronder te laten groeien. Het project is een samenkomst van wetenschap, technologie, landbouw en de zakenwereld.

Meer informatie: www.funga.earth

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie