SaturDaily: nieuw geothermisch elektriciteitsproject mijlpaal voor schone energie?

The Optimist 30 dec 2023 Natuur & Milieu

Een geavanceerd geothermisch project, gefinancierd en ontwikkeld door Google, levert nu stroom zonder CO2-uitstoot aan het elektriciteitsnet van Nevada. Dit om de datacenters van het bedrijf te voorzien van stroom.

Geothermische energie was ooit in theorie beperkt tot gebieden met geothermische activiteit. In principe is het overal mogelijk als men maar diep genoeg boort. De extreme hitte van de kern van de planeet is te benutten om stroom te genereren. Op die manier is het mogelijk om 24 uur per dag elektriciteit te produceren zonder CO2-uitstoot. Ook als de zon niet schijnt of de wind niet waait.  Google ging een partnerschap aan met Fervo Energy dat boortechnieken uit de olie- en gasindustrie gebruikt om energiecentrales in Nevada te creëren.

De eerste tests in juli lieten zien dat de technologie werkte; de veronderstelde 3,5 megawatt werd inderdaad geleverd. Men boorde tot bijna 2500 meter diep in de woestijnvlakte, waarna ze op die diepte een horizontale schacht van ongeveer 900 meter boorde. Op precies dezelfde manier boorde ze een tweede ondiepere schacht boven die diepe schacht. Vervolgens pompt men water in de onderste schacht dat door de aardwarmte opwarmt. Het water wordt zo heet dat het door scheuren in de rotsen opstijgt naar de bovenste schacht. Eenmaal boven verwarmt het hete water en ander bassin met water dat stoom creëert om een turbine aan te drijven die stroom opwekt.

Hoewel dit mooi klinkt kleven er ook nadelen aan deze techniek. Het is de vraag of het écht groene stroom is. Dit omdat de scheuren in de rotsen die het water van de onderste naar de bovenste schacht verplaatsen gecreëerd zijn door middel van fracking. Dat is een proces waarbij onder hoge druk water, zand en een mix van chemicaliën in een boorput worden gepompt. Geothermische energie op grote schaal gaat vrijwel altijd hand in hand met fracking. Ook in IJsland waar geothermische energie voor een aanzienlijk deel van de stroom- en warmtevoorziening zorgt (op de foto hierboven ziet u zo’n energiecentrale in IJsland). Over de effecten van fracking woedt tot op de dag van vandaag een felle discussie. Het laatste woord  over geothermische energie is om die reden dan ook nog niet gezegd.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie