‘s Werelds groenste alternatief voor pasteurisatie

The Optimist 29 nov 2021 Natuur & Milieu

Het Deense bedrijf Lyras A/S brengt zijn raslysatie-technologie naar Nederland. Hierbij schijnt uv-licht op vloeibare voedingsmiddelen, zoals melk, sap en bier. Als gevolg gaan schadelijke bacteriën dood. In vergelijking met traditionele pasteurisatie is met deze techniek slechts een tiende van de energie en een derde van het waterverbruik nodig. 

Traditionele pasteurisatie is een proces dat schadelijke bacteriën vernietigt door voedingsmiddelen minstens gedurende vijftien seconden te verhitten op 72 graden Celsius. Doordat bij de rasylatie-technologie geen sprake is van opwarming, behouden de vloeibare voedingsmiddelen hun natuurlijke eigenschappen en structuur. In plaats daarvan worden schadelijke bacteriën gedood door vloeistoffen met een gecontroleerde beweging langs uv-licht te leiden. Lyras A/S maakt hierbij gebruik van een luchtfilter dat slechts één type uv-licht doorlaat.

Verbruik terugbrengen

Het doel van het Deense bedrijf is om het energie-, water- en chemicaliënverbruik wereldwijd drastisch terug te brengen. Als de wereldwijde zuivelbranche overstapt naar deze technologie, bespaart dit per jaar een hoeveelheid CO2 die gelijk staat aan minstens veertig miljoen vaten ruwe olie. De besparing van drinkwater dekt per jaar de waterbehoefte van 45 miljoen mensen. Daarnaast zijn er bij de techniek geen buizen, tanks of schoonmaakmiddelen nodig. En doordat met deze technologie producten langer houdbaar worden, wordt ook voedselverspilling tegen gegaan.

Awards

Lyras A/S groeit in rap tempo sinds de verkoop van energiebesparende pasteurisatieapparatuur. Denemarken, Zweden, de Verenigde Staten, Australië, Spanje en Nederland maken al gebruik van deze nieuwe manier van pasteuriseren. De technologie won meerdere awards en staat in de top 25 van de Green Challenge van de Postcode Loterij.

Wil je meer lezen over duurzame initiatieven? Lees dan deze daily over een duurzame oplossing voor het hergebruiken van tie-wraps, bedacht door Arnhemse studenten.

Bron: Duurzaam ondernemen
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie