In ruil voor plastic flessen met de bus

The Optimist 1 nov 2018 Economie

In de één na grootste stad van Indonesië is een bijzonder initiatief gaande. Om inwoners aan te moedigen afval te recyclen krijgen reizigers sinds april namelijk in ruil voor plastic bekers of flessen gratis busritjes.

Om mee te reizen met de rode stadsbus mogen reizigers onderweg de plastic flessen in terminals doen of rechtstreeks met de flessen te betalen. Een busrit van twee uur kost afhankelijk van de grootte tien plastic bekers of maximaal vijf plastic flessen. Surabaya is de eerste stad in Indonesië die een dergelijk model initieert. De stad hoopt hiermee tegen 2020 geen last meer van plastic afval te hebben in de straten, schrijft persbureau Reuters.

Uit onderzoek gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Science is in 2015 gebleken dat Indonesië na China de een na grootste bijdrage levert aan het plastic afval in de oceaan. ‘We hopen met dit initiatief het publieke bewustzijn over het milieu te vergroten, vooral als het gaat om plastic afval’, aldus Irvan Wahyu Drajad, hoofd van de transportafdeling van Surabaya.

Zo’n 15 procent, oftewel 400 ton van het dagelijkse afval in de stad, bestaat volgens gegevens van de stad uit plastic. Eén bus kan tot 250 kilogram plastic flessen per dag verzamelen, of ongeveer 7,5 ton per maand. ‘Het is een win-winsituatie. Ook thuis kan het afval verminderd worden, omdat ze het gewoon kunnen wegbrengen’, zegt een inwoner. Een andere inwoner van Surabaya zegt: ‘In mijn omgeving stapelen de plastic flessen zich op, dus ik heb het hierheen gebracht. De omgeving wordt niet alleen schoner, maar ook de werkdruk voor vuilnismannen wordt verlicht.’

Lees ook ‘Verbod op wegwerpplastic en zuurstof-afbreekbaar plastic’ .

Bron: Reuters
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “In ruil voor plastic flessen met de bus”

  1. Mooi initiatief !
    “Zo’n 15 procent, oftewel 400 ton van het dagelijkse afval in de stad, bestaat (…) uit plastic.”
    400 ton plastic per dag maakt 12.000 ton plastic per maand. Voor deze ene stad.
    Doelstelling per bus: 7,5 ton plastic per maand inzamelen.
    Belangrijk om te weten: hoeveel bussen doen aan het project mee?

Geef een reactie