Een robothulpje voor de brandweer

The Optimist 9 mrt 2023 Samenleving

Twee Spaanse universiteiten werken aan een robot die reddingswerkers bij brand moet ondersteunen. Het prototype heeft een succesvolle testronde doorstaan.

Het klinkt als iets uit een actiefilm, maar wie weet wordt dit in de toekomst de norm: een brandweerrobot. Deze kleine tank-achtige observatiemachine moet de brandweer en reddingsoperatieteams gaan helpen bij hun gevaarlijke werk.

Technologie

Technologische ontwikkelingen vinden steeds vaker hun weg naar levensreddende toepassingen. Bij reddingen op zee kunnen nu bijvoorbeeld drones worden ingezet die de situatie kunnen monitoren. Onderzoekers van de Spaanse universiteiten Autónoma de Madrid en Rey Juan Carlos brachten dit concept het land op. Ze ontwierpen een autonome robot voor het ‘HelpResponder’ project. De robot heeft iets weg van een legertank omdat hij rupsbanden heeft, maar is kleiner van formaat. Zo kan hij makkelijker in gebouwen navigeren. Bij reddingsoperaties moet hij een nauwkeurig beeld van de situatie geven. Zo wordt de missietijd van reddingsteams geoptimaliseerd en het gevaar voor de werkers juist geminimaliseerd.

Meten

Deze robot blust zelf dus geen vuur, maar is wel uitgerust om gevaar te detecteren en in kaart te brengen. Met behulp van sensoren kan hij de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit in een afgesloten ruimte meten, en bijvoorbeeld ook giftige plekken lokaliseren. De brandweer kan de robot op afstand besturen, maar hij kan ook zelf te werk gaan. De universiteiten gaan voorlopig door met het verbeteren van dit concept. Het plan is om ook drones en andere apparatuur aan elkaar te koppelen zodat al die technologie samen een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de noodsituatie kan maken.

Sinds enkele jaren zijn er voertuigen te koop met afstandsbediening die met water branden kunnen blussen, zoals de TAF35 firefighting robot of de Firefighting Robot van Hope Technik. De nieuwe Spaanse robot is weliswaar droger, maar iets slimmer.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie