Robot maakt straten Helsinki ‘s avonds schoon

The Optimist 7 mei 2021 Samenleving

Wandelend door de Finse wijk Jätkäsaari moet je niet verbaasd opkijken als je een robot tegenkomt die de straten veegt. Die doet dat niet alleen autonoom en geruisloos, maar ook nog eens energie- en waterzuinig.

Afgelopen maand voerde het stadsbestuur van Helsinki een proef uit om de straten van een woonwijk op een aparte manier schoon te maken. In samenwerking met het bedrijf Trombia zetten ze een robot in om het vuile werk op te knappen. Die deed dat zonder uitstoot en op een manier die het dagelijkse leven van de bewoners zo min mogelijk hinderde. Het apparaat verbruikt slechts 15 procent van de energie die conventionele borstelstofzuigers nodig hebben en genereert geen uitstoot. Bovendien verbruikt het slechts een fractie van de hoeveelheid water die nodig is bij conventionele reinigingsmethoden.

In stilte

De Trombia Free straatveger was tijdens een test van acht dagen te bewonderen in de Finse straten. Het is ‘s werelds eerste volledig aangedreven, elektrische en autonome straatveger. ‘Hij is zo stil dat hij ‘s nachts de straten kan vegen en het verkeer zo min mogelijk hindert. Voor ons is Jätkäsaari een ideale testlocatie voor slimme steden en een referentie voor ‘s werelds grootste steden, aangezien Jätkäsaari ‘s nachts laat zien wat er echt kan worden bereikt met automatisering in een stedelijke omgeving’, zegt Managing Director Antti Nikkanen van Trombia Technologies, de ontwikkelaars van de Trombia Free.

Begeleiding

De proef omvatte met name het testen van het geluidsniveau van de veegwerkzaamheden, de veegefficiëntie en de werking, voordelen en beperkingen van de autonome straatveger. De machine detecteert obstakels, zoals een voetganger op zijn pad, en stopt. Tijdens deze proef was er altijd een begeleider bij de machine om de veiligheid te waarborgen. De proef past binnen het doel van de stad Helsinki om in 2035 volledig CO2-neutraal te zijn.

Bron: Helsinki
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie