‘Rijstkorrel’ voor borstkankeroperaties

The Optimist 28 okt 2020 Gezondheid

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is voor het eerst een revolutionaire operatiemethode voor borstkankerpatiënten gebruikt. Een magneetzaadje ter grootte van een rijstkorrel wordt in de tumor geplaatst. Dit stuurt een signaal naar het systeem van de chirurg.

Door de nieuwe techniek weten chirurgen veel nauwkeuriger waar ze moeten opereren, met als gevolg kleinere littekens en een patiëntvriendelijkere behandeling. De methode waar tot nu toe mee gewerkt wordt gebruikt een metalen ankerdraad, die uit de borst van de patiënt steekt. Dit geeft een ongemakkelijk gevoel. Met de nieuwe techniek is dit verleden tijd. Het magneetje kan ruim voor de operatie al worden aangebracht en verlaagt het ongemak voor de patiënt. Dit betekent dat de ‘rijstkorrel’ bijvoorbeeld kan worden geplaatst wanneer een patiënt op controle is in het ziekenhuis.

Internationale interesse

De techniek is ontwikkeld door het bedrijf Sirius Medical uit Eindhoven. Het magneetje wordt met een spuit ingebracht. De chirurg kan dan met een sensor tot de millimeter nauwkeurig zien waar de tumor zich bevindt. De eerste twee patiënten zijn inmiddels met succes behandeld en dit worden er binnenkort meer; tien verschillende Nederlandse ziekenhuizen hebben al interesse getoond in de techniek. Begin november is er een presentatie voor ziekenhuizen waar ook vragen gesteld kunnen worden. Ook andere landen hebben al interesse getoond in de nieuwe methode.

Bron: RTL Nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie