Revolutionair herbruikbaar filter reinigt water grondig en goedkoop

The Optimist 15 aug 2017 Natuur & Milieu

Onderzoekers van de Rice University hebben een eenvoudig waterfiltreringsmateriaal zo effectief gemaakt dat één gram ervan tot wel 83.000 liter verontreinigd water kan behandelen, waarna het filter kan worden gewassen met azijn en hergebruikt.

Het filtermateriaal is vervaardigd uit koolstofnanobuizen die op een laagje kwartsvezels worden gekweekt en waarbij een organische verbinding ontstaat met unieke eigenschappen. Uit laboratoriumtesten blijkt dat, bij opschaling, het nieuwe filtermateriaal in staat is om binnen 1 minuut vijf liter verontreinigd water te behandelen en dat het vervolgens in ongeveer 90 seconden herbruikbaar kan worden gemaakt. Het filter haalt tot wel 99 procent van zware metalen uit verontreinigd water.

Naast effectief en herbruikbaar, gebruikt het nieuwe filter goedkope grondstoffen en vertrouwt het op een redelijk gemakkelijke methode (namelijk het gebruik van azijn) om het functioneel te houden en herbruikbaar te maken.

Koolstofnanobuizen zijn cilinders, gemaakt van grafeen. Dit is een tweedimensionaal materiaal dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen in de vorm van een rooster met een honingraatstructuur. Grafeen beschikt over allerlei bijzondere eigenschappen; het is 200 keer sterker dan staal, een uitstekende thermische en elektrische geleider, flexibel, zeer dun en transparant. Daardoor zijn koolstofnanobuizen geschikt voor een breed scala aan toepassingen, onder andere in nanotechnologie, elektronica, optica en nu dus ook voor waterzuivering.

Bron: Clean Technica
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.