Restaurants beoordeeld op dier- en klimaatvriendelijkheid

The Optimist 8 jun 2020 Samenleving

Tijdens een bezoek aan de (super)markt kun je er gemakkelijk rekening mee houden: de dier- en klimaatvriendelijkheid van je boodschappen. Maar hoe zit dat als je uiteten gaat? Kleine kans dat bij het voorgerecht een keurmerk of label wordt gepresenteerd met informatie over de ingrediënten. DierenwelzijnsCheck lost dit probleem op en beoordeelde restaurants op deze punten.

Laura Polderman van DierenwelzijnsCheck legt uit: ‘In supermarkten kan je op het etiket zien waar een product vandaan komt. Wanneer je uit eten gaat is dit soort informatie veel moeilijker te achterhalen. Dankzij de DierenwelzijnsCheck is het uitzoeken van een dier- en klimaatvriendelijk restaurant gemakkelijk.’

Diervriendelijke keuzes

DierenwelzijnsCheck, een initiatief van Varken in Nood, beoordeelde eerder al ruim 200 (dierlijke) producten op dierenwelzijn en klimaat, aan de hand van criteria zoals voeding, leefruimte, transport en slachtmethode. Dit scoresysteem wordt nu gebruikt om menukaarten van restaurants te beoordelen. De Check beoordeelde ruim vierhonderd horecazaken in Amsterdam en lanceerde deze informatie in de horecawijzer op hun website. Onlangs werd deze wijzer uitgebreid met Utrechtse restaurants, waarvan maar liefst 25 restaurants een ruimvoldoende kregen. Met de horecawijzer wil DierenwelzijnsCheck consumenten en chefs inspireren om diervriendelijke keuzes te maken.

Hoge score

Restaurants met biologische producten of producten van kleinschalige, lokale producenten scoren hoog in de lijst. Dieren van deze houderijen hebben namelijk meer (buiten)ruimte, in tegenstelling tot dieren in de intensieve veehouderij. Enkele restaurants die hoog scoren zijn onder meer De Keuken van Gastmaal, de Veldkeuken, de Moestuin, Jasmijn & ik, The Greenhouse en Punk Pizza.

Restaurants waar groenten de hoofdrol spelen, met vis of vlees als bijgerecht, scoren goed. Bij Le Jardin, Kantien en SLA eet je bijvoorbeeld voornamelijk groenten uit de tuin of van Nederlandse bodem, eventueel aangevuld met een klein stukje vlees of vis.

Restaurants die geen vlees of vis op het menu hebben staan, scoren – logischerwijs – helemaal goed. Vooral als de eieren en de zuivel een duurzame herkomst hebben. Vegetarische restaurants, zoals Gys, Broei en Soy scoren bijzonder goed op dierenwelzijn. De veganistische restaurants scoren met een 10 het allerbest. In Utrecht zijn er hiervan vijf opgenomen in de horecawijzer: Waku waku, Oproer, Van planten, Vegan Bamboo Bar en ACU. Dit zijn de beste restaurants voor een volledig diervriendelijke maaltijd.

Bron: DierenwelzijnsCheck
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie