Remedie tegen Zika lijkt gevonden

The Optimist 12 jul 2017 Gezondheid

Een remedie tegen het Zika-virus lijkt gevonden. Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben een medicijn ontdekt dat ongeboren baby’s kan beschermen tegen dit virus. Het middel wordt al langer gebruikt tegen malaria.

Wetenschappers hebben, in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, de werking ontdekt middels een onderzoek op muizen. Cellen in de foetus werden hierbij gewisseld in de placenta met cellen die het virus bevatten. Het medicijn remde dit proces. De moeder blijft hierbij dus wel besmet, maar het virus heeft minder effect op de groei van de foetus.

De ontdekking is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar het virus dat zich in de zomer van 2015 wereldwijd verspreidde. Er was op dat moment geen enkel medicijn in omloop, waardoor veel kinderen misvormd ter wereld zijn gekomen. Zo kunnen deze kinderen een abnormaal klein hoofd hebben en onvolgroeide hersenen. Voor volwassenen leek het niet heel veel kwaad te kunnen, maar toch is een medicijn noodzakelijk.

Een belangrijk voordeel van het medicijn, de zogenoemde hydroxychloroquine, is dat het al een goedgekeurd geneesmiddel is. Dit komt doordat het gebruikt wordt voor de behandeling van malaria. Het kan daarom snel voorgeschreven worden, waardoor de misvormingen tegen worden gegaan.

Sinds mei 2015 werd het virus al in 21 landen vastgesteld. Alleen in Brazilië waren er al snel 4.000 gevallen geregistreerd. In Nederland zijn tot op heden weinig gevallen bekend. Gelukkig kan er voor toekomstige gevallen wel een oplossing geboden worden als het onderzoek doorgezet wordt.

Bron: Washington University
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.