Relatiedip? Dit stofje gaat jullie redden

The Optimist 25 apr 2022 Zingeving

Een dipje hoeft niet meteen het einde van je relatie te betekenen. Sterker nog: je kunt samen bewust op zoek gaan naar het liefdeshormoon oxytocine. Wedden dat dit stofje jullie band versterkt?

Oxytocine wordt aangemaakt in onze hersenen en is zowel een hormoon als een neurotransmitter. Het is een onmisbare stof voor liefdevolle relaties en wordt daarom ook wel het liefdeshormoon genoemd. De aanmaak van oxytocine zorgt voor een geluksgevoel en draagt bij aan de binding met de mensen om je heen. Het goede nieuws: we kunnen er bewust voor kiezen om dit liefdeshormoon aan te maken.

Zo maak je oxytocine aan

De sleutel tot de aanmaak van oxytocine is aanraking. Wanneer jij en je partner elkaar knuffelen, aandacht hebben voor elkaar en elkaar in de ogen aankijken, wordt het hormoon al aangemaakt. Tijdens het vrijen verhoogt de oxytocinespiegel nog meer. En is je oxytocinespiegel eenmaal op peil? Dan verlaagt dit ook nog eens het cortisolniveau. En minder stress in een relatie is altijd een goed idee.

3 tips voor meer oxytocine

1. Positief contact is waar de aanmaak van oxytocine bij begint. Hoe positiever – en optimistischer – je humeur, hoe sneller jullie met elkaar binden.
2. Raak elkaar bewust aan. Knuffel, masseer of vrij met elkaar.
3. Samen wandelen, dineren of naar muziek luisteren draagt ook bij aan jullie oxytocine-niveau. En met een (welgemeend) compliment, doe je er nog een schepje bovenop.

Mannen én vrouwen

Zowel mannen als vrouwen maken het hormoon oxytocine aan. Een kanttekening is dat de vrouw meer van dit stofje aanmaakt dan de man. Dit heeft een belangrijke functie, want wist je dat oxytocine een belangrijke stof is voor moeder en kind? Hierover lees je meer in deze daily.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EasyToys.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie