Reebok ontwikkelt plantaardige sneakers

The Optimist 18 sep 2018 Economie

Reebok heeft als een van de eerste grote spelers in de mode-industrie besloten zich te focussen op duurzaamheid. De mode-industrie staat bekend om de grote, negatieve impact die het heeft op het milieu. Maar Reebok heeft nu een modieuze én milieuvriendelijke sneaker gemaakt. De sneaker is gemaakt van plantaardige materialen zoals maïs en katoen en maakt deel uit van hun Cotton + Corn Initiative.

Het initiatief werd voor het eerst in 2017 aangekondigd als dé manier voor Reebok om over te stappen op plantaardige materialen en om daarmee een schonere productielijn op te zetten. Deze sneaker is ook na gebruik door de consument nog te recyclen, omdat er geen fossiele olie voor nodig is. Het katoen dat voor de schoen gebruikt wordt, is honderd procent biologisch geteeld en er zijn geen pesticiden gebruikt. Om de bio-plastic zool van de schoen te maken, is maïs gebruikt. Zelfs voor het binnenwerk is een biologisch materiaal gebruikt, namelijk een product gemaakt uit castorolie.

De sneaker is het eerste product in de nieuwe lijn van Reebok en heeft in de VS een certificaat ontvangen dat alleen wordt gegeven aan producten die voor 75 procent of meer uit plantaardige en biologische materialen bestaan. Ook alle giftige verfstoffen zijn weggelaten in de sneaker en ook de schoenendoos is gemaakt van honderd procent gerecycled papier.

Bio-oplossingen

Om tot dit eindproduct te komen, ging Reebok een samenwerking aan met DuPont Tate & Lyle Bio Products, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken bio-oplossingen. Hoewel het gebruik van plantaardige materialen op een dergelijke grote schaal zeker innovatief is, stopt Reebok hier niet. Reebok streeft, samen met hun partner een circulair gebruik na. Zij willen dat binnen hun Cotton + Cornlijn alle aspecten – van productie tot consumentengebruik, naar de afvalberg – geheel duurzaam zijn. Met deze sneaker lukt dat zeker, want de schoen is na gebruik volledig composteerbaar. Dat compost kan gebruikt worden om de katoen- en maïsvelden vervolgens weer van voeding te voorzien. Dat staat in schril contrast met andere, vergelijkbare schoenen. Jaarlijks verdwijnen namelijk zo’n twintig miljard schoenen richting de vuilnisbelt of in de verbrandingsovens.

De schoen is overigens zo’n groot succes, dat de schoen na de lancering in hoog tempo uitverkocht raakte. Reebok reageerde eerder al dat de schoen zeker weer op voorraad komt, maar er is nog geen lanceerdatum bekend. Wij van The Optimist zitten in elk geval klaar om te bestellen, want deze sneaker is de perfecte nazomer-schoen.

Wat vind jij van deze Reebok sneakers? Laat het ons weten in de reacties.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Reebok ontwikkelt plantaardige sneakers”

 1. Geweldige ontikkwling
  Waar zijn deze schoenen te zien en te koop?
  Prijzen aantrekkelijk voor een heel groot publiek??!!??
  Let wel
  Veel van deze nieuwe ontwikkeling – vgl: “Tesla” – zijn prima doch nauwelijks algemeen bekend en voor een groot publiek bereikbaar!
  Dit produkt dus wel??
  Hoe ook: Geweldig.

 2. Niet alle plastics die uit natuurlijk plant materiaal zijn gemaakt, zijn afbreekbaar. Het worden plastics die niet uit olie voortkomen, maar het zijn evengoed plastics en na gebruik niet afbreekbaar.
  Hoe zit dat met de zool van de Reebok sneeker ?

Geef een reactie