Reddingshonden vinden levende aardbevingsslachtoffers

The Optimist 15 feb 2023 Samenleving

Negen dagen na de aardbeving in Turkije en Syrië hebben Nederlandse reddingshondenteams in Turkije nog vier levende slachtoffers onder het puin gevonden. Het gebeurt op dezelfde dag dat in Nederland de landelijke actiedag voor de slachtoffers plaatsvindt.

Het Nederlandse reddingsteam dat na bijna anderhalve week nog vier mannen, waaronder een vader en een zoon, onder het puin vandaan redde bestaat uit 28 hulpverleners en 18 honden. In shifts van zes uur werkten zij de afgelopen dagen dag en nacht door tijdens de voortdurende zoektocht naar overlevenden.

Honden geven zoekplek aan

Het reddingsteam werd opgeroepen door het Turkse Search and Rescue-team. Aan de NOS vertelt John van Norden, die deel uitmaakt van het team, dat de honden specifiek een plek aangaven waar gezocht moest worden. Waarna het Turkse team de mensen onder het puin vandaan haalde.

Landelijke actiedag

15 februari 2023 is in Nederland ook de landelijke actiedag voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. De inzamelingsactie wordt gehouden vanuit het gebouw van Beeld & Geluid in Hilversum, waar de hele dag radio- en tv-programma’s worden gemaakt en een belpanel met bekende Nederlanders donaties aanneemt. In de middag is op Giro555 al bijna 42 miljoen euro opgehaald. Dit rekeningnummer is een initiatief van elf samenwerkende hulporganisaties.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie