Recycle Sint voor een duurzaam en betaalbaar Sinterklaasfeest

The Optimist 29 nov 2019 Samenleving

In veel huishoudens is een grote berg speelgoed te vinden, die op pakjesavond weer wordt bijgevuld. De 42-jarige Elif Algu bedacht Recycle Sint om zo een duurzame én betaalbare Sinterklaas te vieren. Speelgoed waar je kinderen niet meer naar omkijken, ruilen met speelgoed van andere ouders. Dat is het idee achter Recycle Sint.

Vorig jaar schreef The Optimist al over het fenomeen en het wordt steeds Inmiddels worden dit jaar 130 ruilmarkten georganiseerd, verspreid over het hele land. Vorig jaar waren dit er 119 in zestig gemeenten en werden er in totaal zo’n 350 duizend stuks speelgoed geruild.

Het idee is ontstaan tijdens pakjesavond, zeven jaar geleden. Recycle Sint oprichter Elif Algu vertelt aan Trouw: ‘We zaten bij de stapel cadeaus. Mijn kinderen hadden het ene nog niet uitgepakt of ze grepen al naar de volgende. En we struikelden thuis tóch al over het speelgoed. Toen kreeg ik het idee.’ Ze besloot om naar het hoofd van de school van haar kinderen te stappen. En haar idee, de Recycle Sint, werd realiteit. In 2013 werd op dezelfde school de eerste ruilmarkt voor ouders georganiseerd.

Duurzaam

Volgens Algu scheelt Recycle Sint een hoop onnodige consumptie en productie. Steeds meer mensen omarmen het idee, waardoor het steeds populairder wordt. Gezinnen kunnen thuis de schoenen en de zak van Sinterklaas zo duurzaam vullen. Het milieu wordt namelijk minder belast en de speelgoedwinkels niet gesponsord. Algu is er overigens niet op tegen dat kinderen soms een mooi, nieuw cadeau krijgen uit de speelgoedwinkel. Als het maar niet te overdreven is en geen troep.

Internationaal

Door het succes in Nederland zijn er momenteel ideeën om dit project uit te breiden naar het buitenland. Kerstcadeautjes zijn in veel huishoudens traditie. ‘Recycle Santa’ is de naam voor het initiatief rondom Kerstmis. Ook in ons eigen land zal er een ruilmarkt voor kerstgeschenken plaatsvinden, namelijk in Amsterdam. Daarnaast zijn de plannen voor ruilmarkten in Tokio, New York, Sydney en Londen in de maak.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie