Recordhoeveelheid energie opgewekt met kernfusie

The Optimist 15 feb 2022 Natuur & Milieu

In het Verenigd Koninkrijk hebben wetenschappers een recordhoeveelheid energie opgewekt in een kernreactor, wat veelbelovend is voor kernfusie als veilige en schone energiebron.

Het Europese samenwerkingsverband Joint European Torus (JET) slaagde erin om via kernfusie in vijf seconden 59 megajoule (11 kilowatt) aan warmte-energie op te wekken. Dit is een ruime verdubbeling van het vorige record uit 1997 van 21,7 megajoule. De hoeveelheid energie is vergelijkbaar met de energie die een tweepersoonshuishouden in twee dagen verbruikt.

Wat is kernfusie?

Wanneer atoomkernen fuseren, komt er een grote hoeveelheid energie vrij. Kernfusie zorgt voor het bestaan van sterren, zoals de zon. Doordat het binnenste deel van de zon heet is en een hoge druk heeft, smelten de atomen van het element waterstof samen en worden deze omgezet in helium. De energie die daarbij vrijkomt, bestaat uit het licht en de warmte die we op aarde kunnen waarnemen. Kernfusie is iets anders dan kernsplitsing, dat in de huidige kerncentrales wordt toegepast. Bij kernfusie is er minder risico en komt geen langdurig radioactief afval vrij.

Op de goede weg

Onderzoekers proberen het kernfusieproces al decennialang op een veilige manier na te bootsen. Hoewel er succesvolle experimenten zijn geweest, is het nooit gelukt om meer energie te produceren dan er ingaat. Dit record brengt daar geen verandering in, maar laat wel zien dat de onderzoekers op de goede weg zijn. Wetenschappers hopen het proces op grotere schaal uit te kunnen voeren in grote kernfabrieken. Bij het experiment waren bijna vijfduizend wetenschappers betrokken.

Wil je meer lezen over energie? Lees in dit artikel een boekpassage uit het boek Meer: Hoe overvloed de wereld juist duurzamer en welvarender maakt van Marco Visscher.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie