Rechten en bescherming van de natuur

The Optimist 21 mrt 2023 Natuur & Milieu

In 2012 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om 21 maart uit te roepen tot ‘Werelddag van de Bossen’ (International Day of Forests). Vandaag vieren we dat met de komst van een paar bijzondere boeken.

Een krui-tocht

Henry Mentink liep vorig jaar van Varik in de Betuwe naar Parijs. Hij vroeg mensen om een lepel aarde te verzamelen,
dat in een buideltje te stoppen en het te doneren aan de reis. De aarde zou dan in de kruiwagen meegaan naar de Franse hoofdstad. Henry’s wandeling eindigde na 45 dagen bij het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Hij stelde de VN-organisatie voor om de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te zetten. Jan Kleefstra vergezelde hem op zijn reis als ‘Dichter voor de Aarde’. Het resultaat: een poëtisch reisverslag dat vandaag verschijnt. Vanaf morgen in de boekhandel en te koop via onze webshop.

Rechten voor de natuur

Dit is de titel van het boek dat juriste Jessica den Outer schreef en dat vandaag in Amsterdam wordt gepresenteerd. Zij beschrijft hierin de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw: Rechten voor de Natuur. Op steeds meer plekken op aarde krijgen rivieren, bossen en bergen de status van rechtspersoon. Gedachte hierachter is ook (of vooral) de natuur het recht heeft om te bestaan, Jessica laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien de juridische emancipatie van kwetsbare ecosystemen vorm krijgt. Lees hier de boekrecensie die Ron van Es schreef. In het komende Optimist magazine staat een interview met Jessica.

Bomen planten

Op 13 maart jl. was het Nationale Boomfeestdag. Al sinds 1980 vieren we deze dag in Nederland, waarop door meer dan 100.000 kinderen en 30.000 volwassenen, 200.000 bomen en struiken worden geplant. In de 60 jaar dat Boomplantdag/Boomfeestdag bestaat, zijn er al ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant. Noteer volgend jaar alvast in de agenda: de tweede woensdag in maart 2024 is het weer Nationale Boomfeestdag. Je hoeft echter niet zolang te wachten om een boom te planten. Er zijn vele initiatieven die dit namens jou doen, zoals Trees for All, EcoTree, DoneerEenBoom, JustDiggit of stichting Boesbos. Over dit laatste lees je meer in het komende nummer van Optimist magazine, dat op 21 april uitkomt.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie