ReBokeh: de app voor slechtzienden

The Optimist 7 feb 2023 Gezondheid

Met de ReBokeh app kan de gebruiker gepersonaliseerde filters maken om zo door de camera van een smartphone de wereld te bekijken. De app is een goedkoop alternatief voor dure en grote technologische hulpmiddelen voor slechtzienden.

Rebecca Rosenberg heeft een vorm van albinisme. Deze zeldzame genetische aandoening zorgt bij sommige mensen voor verslechterd zicht. Visuele beperkingen zijn verspreid over een groot spectrum, hierdoor is het duur om een gespecialiseerd technologisch hulpmiddel te ontwikkelen. Rosenberg ontwierp als oplossing voor dit probleem de app die slechtzienden ondersteunt in het dagelijks leven.

Klein en betaalbaar

ReBokeh wil een alternatief zijn voor dure en soms onhandig grote technologie die al bestaat om mensen met een visuele beperking te ondersteunen. Rosenberg is van mening dat de moderne technologie op dit gebied veel te wensen overlaat en bedacht daarom dit goedkopere alternatief.

De app werkt via de camera van een smartphone. Door zelf filters toe te passen kan de gebruiker het beeld dat de camera weergeeft precies aanpassen op wat voor zijn of haar ogen het fijnst is. Dit kan zijn meer contrast, helderder of ingezoomd beeld, of het wegfilteren van bepaalde kleuren.

Autonomie

Rosenberg legt in een interview met BBC uit dat de filters van de app een wereld van verschil kunnen maken voor mensen die normaal problemen hebben met bijvoorbeeld het lezen van een bord of een kaart. “Voor veel mensen is dit het verschil tussen het zelf lezen van een menu bij Starbucks of McDonalds, of iemand anders om hulp moeten vragen. Het is een onafhankelijkheidskwestie.”

ReBokeh is momenteel verkrijgbaar als app in de App Store. Rosenberg heeft plannen om onder dezelfde naam een platform op te richten waar slechtzienden samen kunnen komen om hun ervaringen met elkaar te delen.

Bron: BBC

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie