Proost. Een drankje tegen Alzheimer
Uitgelicht Gezondheid

Proost. Een drankje tegen Alzheimer

The Optimist 8 jan 2019

Twee onderzoekers aan de Yale University hebben een cocktail ontwikkeld, waarmee een cruciale eerste stap van de ziekte van Alzheimer mogelijk kan worden belemmerd. Dit blijkt uit onderzoek op muizen, waarbij herinneringen werden hersteld. Het team screende daarvoor tienduizenden verbindingen op zoek naar moleculen die de schadelijke interactie van een eiwit konden verstoren.

De studie werd afgelopen woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports. ‘We gingen op zoek naar moleculen die een therapeutisch effect zouden hebben op de eiwitten’, zegt Stephen Strittmatter, hoogleraar neurologie en neurowetenschappen en directeur van Yale University Alzheimer Disease Research Centre die samen met onderzoeker Erik Gunther de ontdekking deed. Bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, stapelt het schadelijke eiwit amyloïde zich op tussen de zenuwcellen in de hersenen. Hierdoor vormen zich zogenaamde ‘’plaques’ in het eerste gedeelte van de hersenen, het gebied dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van herinneringen. De neerslag van eiwitten bemoeilijkt de communicatie tussen de hersencellen, waardoor vergeetachtigheid ontstaat.

Middel van polymeer

Een oud-antibioticum bleek een veelbelovende kandidaat voor het middel. Het antibioticum werd echter pas actief bij ontbinding, waarbij polymeer werd gevormd. De aanverwante kleine polymeren deden het echte werk en slaagden erin door te dringen tot de bloed-hersenbarrière. De onderzoekers losten een geoptimaliseerde polymeerverbinding op in vloeistof en voerden het aan muizen die waren gemanipuleerd zodat het leek alsof de dieren Alzheimer hadden.

De cocktail reageerde ook goed op de hersenziekte Creutzfeldt-Jakob, volgens een team van wetenschappers aan de Dartmouth University waarmee werd samengewerkt. Ook bij Creutzfeldt-Jakob wijken eiwitten af. De abnormale cellen veroorzaken een kettingreactie die uiteindelijk in de hersenen terechtkomt. Het hersenweefsel wordt dan in een snel tempo afgebroken met de dood als gevolg.

De volgende stap van de wetenschappers aan Yale, is te onderzoeken of de verbindingen niet toxisch zijn. Dit ter voorbereiding van de klinische onderzoeken tegen Alzheimer.

Bron: Yale University
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *