Project 10.000 Voormoeders gestart

The Optimist 22 mei 2023 Samenleving

Een week na Moederdag werd het project 10.000 Voormoeders gelanceerd. Het is bedoeld om Aziatische voormoeders een zichtbare plek in onze familiestamboom te geven.

Een paar miljoen Nederlanders hebben ergens in hun verre familielijn een paar druppels Indonesisch bloed. Vaak is dit afkomstig van een Indonesische vrouw die in de koloniale tijd een relatie kreeg met een westerse man. Initiatiefnemer Maarten Fornerod (secretaris van de Indische Genealogische Vereniging, IGV) vond het de hoogste tijd om hier aandacht aan te schenken. Hij startte samen met mede initiatiefnemers Yvette Kopijn, Maureen Welscher en Christel Terwiel het 10.000 Voormoeders project. Als eerbetoon aan al die vrouwen van vroeger en om mensen van nu te helpen met het versterken van hun identiteit.

Collage

De lancering vond plaats bij het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis in het Nationaal Archief in Den Haag. Auteur en historicus Reggie Baay, die o.a. in 2008 met het boek De njai, de Aziatische voormoeder bij een groter publiek onder de aandacht bracht, hield een toespraak. Bibi Breijman, die vorig jaar het tv-programma Het perfecte plaatje won, onthulde een collage van foto’s van Voormoeders, gemaakt van de eerste honderd inzendingen. Dit deed ze nadat ze haar persoonlijke verhaal had verteld over haar overgrootmoeder, die als 13-jarige te werk werd gesteld op een plantage. Zij werd al snel toegeëigend door de beheerder, Bibi’s Hollands-Duitse overgrootvader, ‘meneer Von Breijman’.

Voormoedersarchief

Het project zelf wordt gehuisvest in het Indisch Archief, de professionele database van de Indische Genealogische Vereniging en is voor iedereen toegankelijk. Iedereen met Indische roots die meer wil weten over zijn of haar voormoeder, maar ook wie informatie wil delen, kan bij de IGV terecht en hier een kijkje nemen in het Voormoedersarchief.

Meer informatie: www.igv.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie