Professor aan de TU Delft maakt internet veiliger

The Optimist 24 jan 2023 Samenleving

Maksim Kitsak van TU Delft bedacht een berekening die revolutionair is voor netwerkanalyse. Deze berekening maakt het internet een veiligere plek en kan zelfs worden ingezet in medisch onderzoek. Hoe werkt het?

Stel je het internet voor als een groot veld met verschillende punten. Deze punten zijn routers, en ze communiceren met elkaar om informatie uit te wisselen. Het is niet zo simpel voor die routers om de kortste weg naar elkaar te vinden. Vanwege verkeerde configuratie kan de router een omweg nemen. Onderweg liggen er ook gevaren op de loer: een kwade partij kan de router bewust omleiden. Internetverkeer werkt momenteel op goed vertrouwen, maar daar komt verbetering in.

Een revolutionaire berekening

In dit Wilde Westen aan internetverkeer schiep Kitsak een snelweg voor routers. Hij bedacht een manier om de kortste afstand tussen twee knooppunten in een netwerk te berekenen. Zelfs als een groot deel van het netwerk verborgen is, of vervuild is met valse links. Hij publiceerde zijn resultaten onlangs in wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Deze doorbraak heeft veel positieve gevolgen voor het internet: onnodige afwijkingen kunnen snel worden opgespoord of zelfs worden voorkomen in de toekomst. Het resultaat is een veiliger internet.

Medisch onderzoek

Niet alleen het internet profiteert van deze doorbraak. Ook de gezondheidszorg heeft hier baat bij. De berekening kan worden toegepast op andere netwerken die geanalyseerd moeten worden. Een voorbeeld hiervan is het netwerk van eiwitroutes in het lichaam. In ons bloed zijn talloze eiwitten aanwezig die allemaal een belangrijke rol spelen in processen in het lichaam. Dankzij deze berekening kunnen de routes die eiwitten van en naar hun ‘taak’ afleggen, geanalyseerd worden. Dit biedt nieuw inzicht in ziekten en hun behandeling. Ook de verspreiding van bijvoorbeeld COVID-19 kan worden gevolgd met deze berekening. Dit helpt bij onderzoek naar het verspreiden van pandemieën, zo is de hele wereld beter voorbereid in het geval van een nieuwe uitbraak.

Het internet is heel organisch geworden wat het vandaag de dag is: een gigantisch netwerk met ontelbaar veel spelers die informatie uitwisselen. Met de komst van het internet kwam ook cybercrime. Dankzij de methode van Maksim Kitsak wordt het internet een veiligere plek.

Bron: TU Delft
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie