Probiotica lijken oplossing te bieden tegen Multiple Sclerose

The Optimist 16 aug 2017 Gezondheid

Recent onderzoek van de Mayo Clinic (VS) duidt erop dat een darmmicrobe het potentieel heeft om auto-immuunziekten te behandelen, inclusief multiple sclerose. Onderzoekers publiceerden deze maand hun intrigerende bevindingen.

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van de patiënt ‘per ongeluk’ de wasachtige bekleding op de zenuwen, genaamd myeline, aanvalt. Deze stof speelt een aantal rollen, waaronder het beschermen van de zenuw en versnelling van de transmissie van zenuwimpulsen. Zonder voldoende myeline wordt de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam aanzienlijk verstoord.

Symptomen van de aandoening zijn gevoelloosheid of zwakte, dubbele visie, onduidelijk spraak, gebrek aan coördinatie, problemen met lopen en soms verlamming. Symptomen hebben de neiging om in golven (aanvallen) te komen en te gaan. Er is momenteel geen remedie voor MS. Bestaande behandelingen zijn erop gericht om het herstel na aanvallen te versnellen, symptomen te beheren en de ziekteprogressie te vertragen.

Onderzoek bij muizen met MS laat zien dat een bepaalde darmbacterie, de prevotella histicola, zowel de afbraak van myeline tegengaat als de relevante ontstekingen stopt. ‘Dit is een vroege ontdekking en een richting die we verder gaan bestuderen. Als we de microben die al in het menselijk lichaam aanwezig zijn kunnen gebruiken om ziekte te behandelen buiten de darm zelf, dan kan dat zomaar een nieuw tijdperk van medicijnen betekenen’, aldus dr. Joseph Murray die het onderzoek leidt.

Bron: MedicalNewsToday
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.