Probiotica zijn goed voor meer dan alleen je darmen

The Optimist 23 jan 2017 Gezondheid

De lijst met voordelen van probiotica is indrukwekkend. Ze zouden een opgeblazen gevoel helpen verminderen, een boost geven aan je immuunsysteem en de gezondheid van je huid verbeteren. Volgens Meagan McCusker, een Amerikaanse dermatoloog, hebben probiotica effect op alles in je lichaam en moeten ze zeker niet over het hoofd worden gezien als het gaat om onze algehele gezondheid.

Probiotica zijn levende micro-organismen die vergelijkbaar zijn met de micro-organismen die zich van nature bevinden in ons darmkanaal. Ze worden ook wel “vriendelijke” of “goede bacteriën” genoemd, omdat zij de natuurlijke bacteriën in de darmen ondersteunen in het bestrijden van pathogenen en helpen de spijsvertering te bevorderen.

Er zijn vele voedingsmiddelen die deze “goede bacterie” bevatten, zoals yoghurt, niet-gepasteuriseerde miso, tempeh, natuurlijke gekweekte augurken en blauwalgen, maar probiotica kunnen ook als voedingssupplementen worden gekocht. Probiotica werken het best wanneer er ook “prebiotica” aanwezig zijn: dit zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Deze bevinden zich in voedingsmiddelen zoals volle granen, bananen en uien.

Voedingsdeskundige Jared Rice is enthousiast over de therapeutische mogelijkheden van probiotica en zegt dat ze, in de toekomst, wel eens zouden kunnen worden gebruikt als medicijn. ‘Ik denk niet dat het concept van bacteriële balans zal verdwijnen, maar juist zal groeien’, aldus Rice.

Bron: The Washington Post
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie