Pretparken gaan genderstereotypen te lijf

The Optimist 29 okt 2021 Samenleving

Verschillende Nederlandse attractieparken zijn bezig om genderstereotypen aan te pakken. Naast een held, duikt steeds vaker een heldin op.

In pretparken lijkt er steeds minder plaats te zijn voor typische ‘jongens- en meidendingen’, constateert Robin Goudsmit in een artikel voor Trouw. In plaats daarvan is er steeds meer plek voor stoere vrouwenrollen. De sterke prins die de hulpeloze prinses redt, lijkt daarentegen ouderwets.

Slagharen, Julianatoren, de Efteling

Zo heeft in attractiepark Slagharen de actieheld Red Bandit gezelschap gekregen van een vrouwelijke actieheld, schildert attractiepark Julianatoren de attracties bij renovatiebeurten roze én blauw, en is de Efteling geadviseerd om bij de vervanging van Monsieur Cannibale, naast een nieuwe held, ook een heldin te introduceren. Hoewel sprookjes en attracties veelal gebaseerd zijn op stereotyperingen, wijken de nieuwe attracties hier juist vanaf.

‘Jongensachtige’ attracties

De pretparken zelf merken dat kinderen zich niet beperken tot ‘meisjes- of jongensdingen’. Zo komen er in familiepark Drievliet, die vooral ‘jongensachtige’ attracties heeft, een even groot aantal jongens als meisjes. Hieruit volgt dat pretparken zich simpelweg lijken aan te passen op de huidige tijdsgeest.

Niet alleen attractieparken, maar ook kinderboekenschrijvers willen de traditionele gendernomen doorbreken. Beluister de podcast Doorbreek gendernormen met rEBEL LUCY of lees de daily over dit kinderboek.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie