MonDaily: een podcast in je brievenbus

The Optimist 23 okt 2023 Zingeving

Postcast, zo heet het concept dat Marcel Kampman en Dennis van Aalst in 2020 bedachten. Eens in de zoveel tijd krijg je een klein boekje met een inspirerend verhaal in je brievenbus. Net als een podcast is het verhaal elke keer anders en weet je niet wanneer je verrast wordt met het kleine boekje tussen de post.

Marcel vertelt dat hij en Dennis al langer op zoek waren naar een concept om waardevolle verhalen te delen. ‘Dit kwam allemaal tot stand in de corona tijd. Wij hadden behoefte aan contact en mooie verhalen. Op een middag dacht ik te horen dat iemand het over een postcast had en toen dacht ik: “wat een leuk idee!”, achteraf bleek het gewoon om een podcast te gaan.’ Maar bij Marcel was er al een balletje gaan rollen.

Marcel legt uit dat hij en Dennis ervan overtuigd waren dat het delen van verhalen belangrijk was. Volgens hen wordt er tegenwoordig zo veel gedeeld dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Hoe filter je dan nog de verhalen die echt aandacht verdienen? ‘We zochten eigenlijk naar dat kampvuurtje waar je met elkaar omheen zit.’ Volgens Marcel nemen mensen dan echt de tijd voor elkaar en worden er dan verhalen verteld die er toe doen.

Dat proberen ze nu te creëren in de vorm van een klein boekje waar je je net als op een podcast op kunt abonneren. Ondertussen hebben meer mensen zich aangesloten bij het idee van Dennis en Marcel, die hulp kunnen ze goed gebruiken. ‘We proberen om het ontvangen van de postcast een zo speciaal mogelijke ervaring te maken.’ Zo zijn de enveloppen waar het boekje in zit altijd met de hand geadresseerd en staan er in de rechterbovenhoek één of meer eigen postzegeltjes. Alles voor twintig à dertig minuten bezinning en inspiratie.

Stiekem hoopt Marcel de mensen die de postcast lezen ook iets mee te geven. ‘Veel van onze postcasts bevatten een boodschap.’ Daarom hoopt hij ook dat de boekjes zich verspreiden. ‘Het zou natuurlijk geweldig zijn, dat als je het boekje uit hebt je hem bijvoorbeeld in de bus laat liggen voor een ander.’ Dennis en Marcel zijn niet uit op gigantische groei. De kwaliteit van de postcasts gaat voor de kwantiteit. Ze hopen dat abonnees het boekje zelf in hun netwerk verspreiden, op die manier lezen zoveel mogelijk mensen de verhalen en de boodschappen in de postcasts.

Bij de huidige editie van Optimist magazine zat het meest recent uitgekomen boekje. Ben je benieuwd naar Postcast? Kijk dan op de site van postcast.nl

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie