Positiviteit is goed voor het brein

The Optimist 7 feb 2020 Gezondheid

We focussen naar schatting tot dertig keer per dag op het negatieve. Toch loont het om bewust te werken aan een positieve levenshouding. Dit zorgt niet alleen voor een blijer gevoel, het draagt ook bij aan een goede hersenfunctie.

Zo werd bijvoorbeeld al langer door opvoeders en wetenschappers opgemerkt dat schoolgaande kinderen met een positieve houding tegenover het vak wiskunde daar vaak ook beter in zijn. Maar is die positiviteit te danken aan het halen van goede cijfers voor het vak? Of werkt het ook andersom en hebben kinderen met een positieve houding bij voorbaat al een voorsprong op de rest? De Universiteit van Stanford deed hier onderzoek naar.

Actieve hippocampus

Het onderzoeksteam van de universiteit analyseerde de wiskundige vaardigheden en houdingen van 240 kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 jaar. Daarbij kregen 47 van hen een functionele MRI (fMRI) om te kijken naar de hersenactiviteit tijdens het doen van wat rekensommetjes. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen die goed zijn in wiskunde, het vak inderdaad leuker vinden dan kinderen die er slecht in zijn. Maar de hersenscans leverden iets op dat veel fascinerender is. Uit de scans blijkt namelijk dat de hippocampus, een hersengebied dat verband houdt met geheugen en leren, aanzienlijk actiever is bij kinderen met een positieve houding ten opzichte van wiskunde. Het lijkt er dus op dat het leuk vinden van een onderwerp het brein helpt om beter te werken.

Wil je zelf ook actief aan de slag met positiviteit? De volgende artikelen kunnen je daarbij helpen:
Kies positief
Kom krachtiger uit een burn-out
Als levensreiziger moet je optimistisch zijn

Bron: Inc.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie