De positieve spiraal van altruïsme

The Optimist 5 sep 2023 Samenleving

Tijdens de DutchDesignWeek in oktober zal er een bijzondere tentoonstelling worden onthuld. De tentoonstelling is samengesteld door YoutopiaLab. Zij interviewden in totaal bijna honderd mensen over hun ideale wereld. De kunst op die tentoonstelling is geïnspireerd op die zogenoemde ‘Youtopia’s’. Opvallend is dat veel geïnterviewden altruïstische waarden, of het zogenoemde ‘wij-denken’, belangrijk vinden in hun Youtopia. Streven we in de echte wereld wel naar onze altruïstische Youtopia’s en welke vruchten kunnen we plukken van een altruïstische wereld?

In de laatste aflevering van de podcast ‘Op zoek naar het nieuwe verhaal’ vertelt Sanne Knol, vrijwilligster bij YoutopiaLab, over het project. Ze vond het hoopvol dat kennelijk zoveel mensen het ‘wij-denken’ omarmen. Sanne legt uit dat ze binnen het project wel streefden naar een diverse groep mensen, maar dat YoutopiaLab niet garandeert dat de groep representatief is.

Het goede nieuws is dat de mensheid sinds 2020 wel degelijk een opwaartse trend ervaart wat betreft altruïsme en het denken aan de medemens. Dit blijkt uit het World Hapinness Report van 2023. Behalve dat het natuurlijk fijn is dat wij als mensen wat meer naar elkaar omkijken en minder egoïstisch handelen, kwam het onderzoek met nog een interessante conclusie. Het rapport stelt dat er een verband is tussen iemands welzijn en de mate van altruïstisch gedrag. Dit verband gaat twee kanten op, dus hoe meer altruïstisch gedrag mensen vertonen hoe beter hun welzijn en andersom. Mensen voelen zich zelfverzekerder en ervaren een gevoel van betekenis. Dat is dus de positieve spiraal van altruïsme.

Nieuwsgierig naar de aflevering met Sanne? Die vind je op Luisterkast.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie