Positieve ondernemers

The Optimist 1 jul 2020 Economie

Ondernemers bij consumentgerichte branches zoals de horeca, detailhandel en reisbranche zien de toekomst rooskleurig in. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het pessimisme bij deze groep steeds verder wordt teruggedrongen.

Sinds april, toen het hoogste percentage werd gemeten sinds de start van het onderzoek, is het aantal negatief gestemde ondernemers sterk gedaald. Zo was in de detailhandel en andere vormen van dienstverlening het aantal positief gestemde ondernemers in juni groter dan het aantal negatief gestemde. Het percentage positief gestemde horecaondernemers nam het sterkst toe. Ongeveer 20 procent van deze groep verwacht de komende tijd een omzetstijging. Wel blijven er in de meeste consumentgerichte branches meer ondernemers die de komende drie maanden minder omzet verwachten dan ondernemers die er positiever in staan.

Op het gebied van werkgelegenheid zijn de ondernemers ook beter te spreken. De komende drie maanden verwachten ze in bijna alle branches verbeteringen op dit gebied. Zo nam in de horeca het aantal negatief gestemden met meer dan 20 procent af. Bovendien zijn de ondernemers ook positiever over het economische klimaat. Zo is in de reisbranche het aantal negatief gestemden met bijna 95 procent afgenomen. Het CBS baseert deze bevindingen op de maandelijkse Conjunctuurenquête Nederland. Hierin schatten ondernemers in hoe de toekomst eruitziet voor hun bedrijf. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, lijkt het optimisme bij ondernemers toe te nemen.

Bron: CBS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Positieve ondernemers”

  1. Door ons correct gedrag tijdens de corona gevarenperiode, werd de lucht merkbaar schoner. Dat is al een groot genoeg gegeven om nu niet weer te vervallen in onevenwichtige overdadige productie van dingen en je laten vliegen overbodige en klimaat onterende spullen. De natuur alhier is variabel genoeg om met haar te genieten. goed te kunnen leven. De aarde niet schaden. met schoon gegroeid voedsel. Buen Vivir.

Geef een reactie