Positief stappenplan zorgverleners
Uitgelicht Gezondheid

Positief stappenplan verzorgers

The Optimist 17 mei 2019

Onderzoekers aan de Northwestern University in de Verenigde Staten hebben een methode bedacht om zorgverleners van dementie-patiënten te helpen. Deze zorgverleners hebben een verhoogde kans op angstaanvallen en depressie. Met de nieuwe methode wordt dat tegengegaan.

De methode, Life Enhancing Activities for Family caregivers of LEAF, laat zorgverleners zich richten op positieve emoties. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat na zes weken de zorgverleners minder last hadden van angstaanvallen en depressie dan de mensen in de controlegroep. ‘Zorgverleners die de methode toepasten ervoeren meer positieve emoties en hadden een betere mentale gezondheid’, vertelt professor Judith Moskowitz, leider van het onderzoek, in een interview met dagblad Northwestern Now.

Versterken emotionele weerbaarheid

LEAF bestaat uit acht stappen. Door te focussen op positieve gebeurtenissen, de progressie bij te houden, doelen te stellen en aan mindfulness te doen krijgen zorgverleners een positievere houding. LEAF onderscheidt zich doordat het zich richt op de emotionele lading van het zorgdragen in plaats van het onderwijzen van zorgverleners. ‘De toewijding die deelnemers lieten zien tijdens het onderzoek laten het belang van de methode zien’, aldus Moskowitz.

In de Verenigde Staten zijn er op dit moment 5,5 miljoen mensen met dementie en in 2050 zal dit zijn gestegen tot zestien miljoen. Daar is veel verplegend personeel voor nodig en dat moet in staat zijn deze zorg goed aan te kunnen. De verwachting is dat LEAF hier in grote mate aan zal bijdragen. De methode richt zich voornamelijk op mensen die familieleden verzorgen, omdat die het grootste deel van de zorg dragen.

Zelfvoorzienende zorgverleners

Op dit moment wordt LEAF toegepast met behulp van een begeleider. Moskowitz wil een nieuw onderzoek doen naar mogelijkheden om de methode toe te passen zonder begeleider. Als dit onderzoek slaagt zal LEAF met lage kosten landelijk kunnen worden toegepast.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *