Positief nieuwsoverzicht: Zweedse treinreizigers, 3D circusdieren en meer

The Optimist 12 jun 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Kabinet ondersteunt ontwikkeling

De overheid gaat zorgen dat er budget vrijkomt voor persoonlijke ontwikkeling, zo schrijft het AD. Iedereen die dat wil kan een ‘Stap-budget’ aanvragen van maximaal tweeduizend euro om bijvoorbeeld bijscholing te volgen, een diploma te halen of cursussen te volgen. De maatregel wordt genomen om flexwerkers, werklozen en mensen die in een ‘krimpberoep’ zitten te helpen.

Verhoogde vergoeding vrouwenelftal

De KNVB heeft een mooi besluit genomen over de vergoeding voor het nationale vrouwenelftal, zo schrijft het AD. In de periode 2019-2023 wordt de vergoeding in stappen verhoogd totdat het in 2023 op gelijke hoogte is met dat van de mannen. De KNVB spreekt de hoop uit dat de UEFA en de FIFA dit voorbeeld zullen volgen.

Overheid helpt mensen met schulden

Het kabinet wil per wet gaan regelen dat de invordering en verhoging van boetes vanaf volgend jaar tijdelijk gestopt kan worden, als mensen hun boetes vanwege schulden echt niet kunnen betalen. Dat vindt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken. Het idee komt van Annemarie van Gaal, die voor deze verandering pleitte in een column.

Zweedse treinreizigers

Zweden pakken vaker de trein en minder het vliegtuig. Het aantal mensen dat daar kiest voor de trein in plaats van het vliegtuig, is in anderhalf jaar verdubbeld. Dat zou te danken zijn aan Greta Thunberg. Dat schrijft Deutsche Welle. De term ‘vliegschaamte’ speelt hier een rol, of: ‘Flygskam’ in het Zweeds. Dat is het besef van de schadelijke gevolgen van vliegreizen voor het klimaat.

3D circusdieren

Een circusshow met olifanten, paarden en acrobatische apen. Dat klinkt als een weinig diervriendelijke ervaring, maar het tegenovergestelde is waar: het Duitse Roncalli is namelijk het eerste circus ter wereld dat echte dieren heeft vervangen door hologrammen, een soort filmbeelden in 3D. Volgens The Science News Reporter is het een spectaculair gezicht.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie