Positief nieuwsoverzicht: zelfvoorzienende restaurants, medicijn tegen dementie en meer

Roland Pluut 20 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Zelfvoorzienende restaurants

Als je uit eten gaat, is de kans groot dat je een zelfgekweekte maaltijd op je bord krijgt. Steeds meer restaurants hebben een eigen kas of moestuin waar ze groenten, fruit of kruiden kweken. Dat blijkt uit een rondgang van NOS. Ongeveer twintig restaurants zijn deels of zelfs helemaal zelfvoorzienend. De meerderheid van deze restaurants bestaat pas sinds een jaar. Volgens foodtrendwatcher Esther Haanschoten spelen de restaurants in op de behoefte van de gast om meer lokale producten te eten, vertelt ze aan de NOS. Voor de chefs is het prettig om niet afhankelijk te zijn van leveranciers. Door bijvoorbeeld hun groente zelf te telen, hebben ze meer invloed op de smaak.

CO₂-vrij aluminium

Eerder begon Apple al met het recyclen van aluminium voor z’n laptops en telefoons, en nu gaat het bedrijf CO₂-vrij aluminium gebruiken. De twee grootste aluminiumproducenten ter wereld hebben samengewerkt om dat materiaal te maken. Het produceren van aluminium is normaal gesproken een proces waarbij veel CO₂ vrijkomt. De twee producenten hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor het uitsmelten van metalen, waarbij zuurstof vrijkomt in plaats van koolstof. Apple heeft nu de eerste commerciële lading van dat CO₂-vrije aluminium gekocht. De makers willen de nieuwe productietechniek binnen vier jaar op de markt brengen.

Medicijn tegen dementie

De Universiteit van Californië heeft het nieuwe medicijn IPW ontwikkeld. Dit medicijn lijkt niet alleen dementie tegen te gaan, maar zou het ook kunnen terugdraaien. Steeds meer onderzoek toont aan dat onze bloed-hersenbarrière gaat lekken als we ouder worden. Deze barrière beschermt onze hersenen tegen schadelijke organismen. Die lekkage veroorzaakt een soort ontstekingsmist in de hersenen die kan leiden tot dementie. Het nieuwe medicijn bestrijdt deze mist. Volgens Good News Network zijn dementie-experts optimistisch dat de behandeling kan werken bij mensen en dat het ook kan helpen bij beroertes, hersenschuddingen en andere vormen van hersenschade. Dit moet uit verder onderzoek blijken.

Milieuvriendelijk kerstfeest

In Frankrijk moet Kerstmis milieuvriendelijker, dat schrijft het AD. Daarom geven kranten, de publieke omroep en influencers tips en tricks om bewuster met het feest om te gaan. Zo adviseert het journaal om een kerstboom van eigen bodem te halen. Dit bespaart veel CO₂-uitstoot qua vervoer. Dagblad Le Monde raadt aan tweedehands speelgoed te kopen en de Franse Cosmopolitan geeft als tip om nep Foie Gras (ganzenlever) te eten voor het kerstdiner. Net zo lekker en een stuk fijner voor het geweten.

Fossiele brandstoffen geschrapt

De Zweedse tak van verzekeraar Storebrand schrapt 21 miljard euro aan fossiele investeringen. Storebrand is de grootste verzekeraar van Noorwegen en volgens Bloomberg een voorloper in de strijd tegen klimaatverandering. De Zweedse tak verbreekt niet alleen zijn banden met bedrijven die fossiele brandstoffen maken en verkopen, ze schrappen ook bedrijven die direct verbonden zijn met de fossiele industrie, zoals bijvoorbeeld benzine leveranciers. De koerswijziging komt volgens Storebrand door hun klanten. Die vinden het steeds belangrijker dat hun geld milieuvriendelijk wordt geïnvesteerd. Hiervoor moet nog wel wat gebeuren: twee derde van de middelen van de Zweedse verzekeraar zit nog steeds in fossiele bedrijven.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie