Positief nieuwsoverzicht: veilige knuffelrobot, bestelbusje op waterstof en meer

The Optimist 4 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Hygiënische deurklink

Als je op de wc keurig je handen wast met zeep, moet je daarna bij vertrek alsnog een vieze deurklink vastpakken. Voor dit probleem bedachten twee alumni van de Universiteit van Hong Kong, Sum Ming Wong en Kin Pong Li, een oplossing. Zij ontwierpen een doorzichtige deurhendel die zichzelf schoonmaakt door een combinatie van ultraviolet ledlicht en titaniumdioxide. Energie is geen probleem: de deurknop voorziet zichzelf van stroom met behulp van een generator die oplaadt tijdens het open en dicht doen van de deur. Met productiekosten van 11 euro per stuk, is de uitvinding betaalbaar.

Knuffelrobot

Wetenschappers van de Technische Universiteit van München hebben een robot ontwikkeld die veilig kan knuffelen. De robot heeft een kunsthuid met daarop iets meer dan dertienduizend receptoren. Op die manier kan hij voelen hoeveel druk hij uitoefent op een oppervlak. Deze techniek kan van pas komen in de zorg. De robot kan daar bijvoorbeeld worden ingezet om eenzaamheid tegen te gaan. Het is bijzonder dat het is gelukt om de kunsthuid te ontwikkelen. Eerdere robots met zo’n huid hadden slechts een paar honderd sensoren.

Bestelbusje op waterstof

Ondernemers met een bestelbusje kunnen zich volgend jaar gemakkelijker uitstootvrij verplaatsen. Renault brengt dan namelijk twee busjes op de markt die rijden op waterstof en dus alleen maar waterdamp uitstoten. De technologie biedt een paar grote voordelen ten opzichte van elektrisch rijden: de actieradius is twee tot drie keer groter en het tanken duurt maar vijf tot tien minuten. Wat de busjes gaan kosten, is nog niet bekend.

Vrouwvriendelijkste land

Uit de jaarlijkse Women, Peace and Security Index blijkt dat Noorwegen het vrouwvriendelijkste land ter wereld is. De index verzamelt gegevens uit bijna 170 landen waarbij onder andere wordt gekeken naar gelijkheid op de werkvloer, veiligheid en politieke vertegenwoordiging. Zwitserland staat op de tweede plaats, gevolgd door Finland, Denemarken en IJsland.

Positieve blindenstok

Voor blinden en slechtzienden is het vaak een uitdaging om door de stad te lopen. Industrieel ontwerper Thijs te Velde wil daar iets aan doen met zijn afstudeerproject: een ‘positieve blindenstok’. Die presenteerde hij op de Dutch Design Week. Het handvat van de stok meet met een optische hartslagsensor het stressniveau van degene die de stok vasthoudt. Een andere sensor meet hoe zweterig je handen zijn. Samen geven die gegevens een redelijk goed beeld van hoe gestrest iemand is. De gegevens wil Te Velde uiteindelijk delen met stadsplanners, zodat die beter rekening kunnen houden met mensen met een visuele handicap.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuwsoverzicht: veilige knuffelrobot, bestelbusje op waterstof en meer”

  1. Al vele jaren geleden schreef Ode over Waterstof voor auto’s. Op IJsland werden die ontwikkeld, meen ik me te herinneren. Als ik dit nu wel eens noem aan anderen, wordt me uitgelegd dat waterstof milieu-technisch ook niet alles is en bepaald nadelen heeft.
    Hoe zit dat?

Geef een reactie