Positief nieuwsoverzicht: tips goed huwelijk, eerlijke banaan en meer

Roland Pluut 15 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Goed huwelijk

Het aantal huwelijken dat meer dan vijftig jaar standhoudt neemt toe, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Dat komt onder meer omdat trouwen in de jaren 60 en 70 erg populair was en omdat we steeds ouder worden. Het aantal mensen dat nu nog in het huwelijksbootje stapt, is wel flink afgenomen. RTL Nieuws sprak hierover met relatiedeskundige Paulien Timmer. Voor haar boek Lang + Gelukkig interviewde Timmer honderd stellen die langer dan veertig jaar gelukkig bij elkaar waren. Een greep uit de tips: neem elkaar nooit voor lief, als je je aan elkaar ergert, betekent dat waarschijnlijk dat je de ander nog niet goed genoeg begrijpt. En doe elke dag kleine dingen voor elkaar, in plaats van te wachten op een moment dat je iets groots en romantisch kunt doen.

Beter ouderschapsverlof

De millennialman eist een beter ouderschapsverlof, en bedrijven beginnen hem tegemoet te komen. De BBC zet een aantal van die ontwikkelingen op een rij: Goldman Sachs bijvoorbeeld kondigde eerder aan dat vrouwelijke en mannelijke werknemers evenveel verlof krijgen. Daarbij krijgen ze volledig doorbetaald. En Vodafone en investeerder Standard Life Aberdeen gaven aan dat ze de rechten van jonge ouders op de werkvloer gelijk willen trekken. Dat laatste bedrijf kwam met een gulle regeling: jonge ouders krijgen daar nu negen maanden verlof, ongeacht of de moeder zelf is bevallen of het kind is geadopteerd. Volgens Sarah Churchman, hoofd diversiteit bij PwC, is er dan ook sprake van een belangrijke verschuiving in het denken over verlof.

Eerlijk loon

Het merendeel van de Nederlandse supermarkten presenteerde vorige week een actieplan om bananentelers een eerlijk loon te geven. Dat schrijft Vrij Nederland. Deelnemende supermarkten beloven vanaf 2025 alleen nog maar bananen in te kopen bij telers die een ‘leefbaar’ loon krijgen. Oftewel genoeg geld om hun gezin te onderhouden. Het Initiatief Duurzame Handel gaat de deelnemende supermarkten begeleiden bij dit project. Zij noemen de afspraken een ‘absolute doorbraak’. Het eerste jaar zal worden gebruikt voor inventarisatie. Daarna moet het loon van bananentelers ieder jaar met 10 procent stijgen. Aldi en Lidl doen vooralsnog niet mee.

Transparant beleid

Een duidelijk beleid moet ervoor zorgen dat er meer innovatieve bedrijven worden opgericht aan universiteiten. Volgens VVD-kamerlid Dennis Wiersma is het voor studenten nu moeilijk om een startup te beginnen. Er bestaat namelijk onduidelijkheid over bij wie de rechten liggen van de ideeën die ze uitwerken. Dat zegt hij tegen het Financieele Dagblad. Daardoor is de drempel om een innovatief idee naar de markt te brengen volgens Wiersma hoog. Met een ‘transparant, eenduidig beleid’ wil hij dat veranderen. Vorige week vroeg hij hier aandacht voor in de Tweede Kamer.

Waterstofinstallatie

Netwerkbedrijf Alliander gaat samen met vijf andere partijen aan de slag om een waterstofinstallatie te ontwikkelen in het Friese Oosterwolde. De pilotinstallatie gaat duurzaam geproduceerde elektriciteit omzetten in groene waterstof. Op sommige plekken is het elektriciteitsnet niet toereikend om op grote schaal zonne-energie op te wekken. De pilot moet uitwijzen of de grootschalige opslag van groene waterstof een interessant alternatief is voor het elektriciteitsnet. In 2021 moet de installatie af zijn.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie