Positief nieuwsoverzicht: surflessen voor jongeren, stijgende lonen en meer

The Optimist 17 jun 2019 Gezondheid

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Canada weert plastic

Vanaf 2021 gaat Canada net als de EU plastic voor eenmalig gebruik verbieden, zo schrijft het NRC. Het gaat hierbij om flessen, rietjes, piepschuim en plastic zakjes. Dit verbod is hoognodig want van deze plastic zakjes gooien Canadezen 34 miljoen per dag weg. Welke producten verder verboden zullen worden moet nog worden vastgelegd in samenspraak met wetenschappers.

Surflessen voor kansarme jongeren

De BBC bericht over een mooie ontwikkeling in Brazilië. In het Zuid-Amerikaanse land zijn steeds meer surfliefhebbers, maar niet iedereen kan zich de dure uitrusting en surfboard veroorloven. Om voornamelijk kansarme jongeren toch kennis te laten maken met de sport zijn er projecten gestart waarbij jongeren uit de favela’s surflessen krijgen. Ze krijgen de lessen van jongeren uit de rijkere buurten, zodat er meer contact komt tussen arm en rijk.

Telefoonlocatie voorspelt malaria-uitbraak

In Bangladesh heeft men iets nieuws bedacht om malaria-uitbraken te voorspellen. Met de locatiegegevens van mobiele telefoons brengt de overheid reizigersstromen in kaart. Door zogenaamde ‘risicokaarten’ te maken, kunnen gezondheidsinstanties preventieve maatregelen treffen. Deze maatregelen bestaan uit het bestrijden van muggen en het uitdelen van medicatie en klamboes.

Stijging lonen

De lonen gaan de komende jaren groeien, zo stelt De Nederlandsche Bank in een rapport over de economische vooruitzichten. Voor het eerst in jaren blijft er ruim één procent reële loongroei over in 2020 en 2021. De verwachte loongroei heeft onder meer te maken met de afname van het aantal flexibele arbeidscontracten en de toename van het aantal vaste contracten, zo schrijft NU.nl.

Genetisch onderzoek bij ziekte

Kinderen in Engeland met een ernstige, onverklaarbare aandoening komen vanaf volgend jaar in aanmerking voor een genetisch onderzoek. Dit kan zorgen voor een snellere diagnose en een effectievere behandeling, meldt de BBC. De genetische onderzoeken zorgen voor een grote kostenbesparing, omdat ziektes op deze manier veel sneller worden ontdekt. De Engelse overheid is de eerste ter wereld die dit aanbiedt.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie