Positief nieuwsoverzicht: succesvol afval scheiden, McDonalds helpt bijen en meer

Roland Pluut 8 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Succes afval scheiden

Zo weinig mogelijk restafval overhouden, is een kwestie van een goed systeem bedenken. Afvalbedrijf Suez boekt daarmee een uniek succes in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Dat schrijft de Volkskrant. Na het scheiden blijft er per inwoner maar 23 kilo restafval over in een jaar tijd. Dat is ver onder het Nederlandse gemiddelde van 151 kilo restafval per persoon per jaar. Het geheim? Door gratis afvalscheiding te combineren met betalen voor restafval, wordt het een sport voor de inwoners om zo veel mogelijk afval nuttig te scheiden.

Tegen corruptie

De linkse centrumkandidate Claudia Lopez is verkozen tot burgemeester van Bogota. Ze behaalde een meerderheid van 35 procent en is daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad. Lopez is openlijk lesbisch en staat symbool voor de strijd tegen corruptie.

Minder auto’s

Veel Europese steden hebben een toekomst met minder auto’s. Zo maakt Brussel een kwart van alle parkeerplekken in de straten van het centrum vrij. Daarmee komt er meer ruimte voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer. Dat lezen we op World Economic Forum. In Oslo zijn bijna alle parkeerplaatsen in het stadscentrum vervangen door bankjes, parken en fietspaden. En Parijs heeft iedere maand een autovrije zondag, waarbij bijna alle wegen in vier wijken in het centrum zijn afgesloten.

McDonalds helpt bijen

In Zweden krijgen bijen hulp uit een onverwachte hoek: de McDonalds. Een aantal Zweedse filialen van dit bedrijf is op het moment namelijk hard bezig met initiatieven om bijen een handje te helpen. Zo hebben ze de afgelopen tijd bijenkorven op hun daken laten aanleggen en hebben ze het gras rond hun restaurants vervangen door bij-vriendelijke planten. In september plaatste de Zweedse McDonalds al bijenhotels op de achterkant van hun billboards en op Wereld Bijendag opende de “MacHive” zijn deuren, het eerste miniatuur McDonald’s restaurant voor bijen.

CO₂ afvangen

Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology hebben een nieuwe methode ontwikkeld om CO₂ uit de lucht te halen, dit meldt New Atlas. Dit wordt gedaan met behulp van een gespecialiseerde accu die CO₂ afvangt wanneer die wordt opgeladen. Uniek aan deze uitvinding is dat de opgevangen CO₂ makkelijk kan worden vrijgegeven. Met een druk op de knop kun je de accu laten ontladen. Daardoor kan de vrijgekomen CO₂ bijvoorbeeld worden gebruikt als industrieel product. Volgens de ontwikkelaars is de accu relatief eenvoudig op te schalen tot een groter formaat, om te worden ingezet bij grote, vervuilende omgevingen, zoals in energiecentrales.

Lees hier het vorige positieve nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie